Antischimmel Poeders: Alles wat u moet weten

Antischimmel poeders zijn medicinale preparaten die zijn ontworpen om schimmelinfecties op de huid te bestrijden en te voorkomen. Deze poeders worden vaak gebruikt voor voetschimmel (ook wel bekend als zwemmerseczeem) en andere schimmelinfecties op de huid. In dit artikel gaan we dieper in op antischimmel poeders, hun werkingsmechanisme, voordelen, toepassingen en bijwerkingen.

Werkingsmechanisme

Antischimmel poeders bevatten actieve ingrediënten die schimmels doden of hun groei remmen. Ze werken door:

 1. De celmembranen van de schimmel te beschadigen, wat leidt tot het lekken van essentiële celinhoud en uiteindelijk tot de dood van de schimmel.
 2. Het verstoren van de synthese van ergosterol, een essentieel component van het celmembraan van schimmels.
 3. Het blokkeren van de enzymen die nodig zijn voor de groei en reproductie van schimmels.

Voordelen van Antischimmel Poeders

 1. Gerichte behandeling: Omdat ze lokaal worden aangebracht, richten antischimmel poeders zich direct op de geïnfecteerde gebieden, wat zorgt voor een effectievere behandeling.
 2. Minder bijwerkingen: In vergelijking met orale antischimmel medicatie, hebben topische poeders meestal minder systemische bijwerkingen.
 3. Gemakkelijke toepassing: Ze zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen gemakkelijk worden aangebracht op de getroffen gebieden, met name tussen de tenen en in huidplooien.
 4. Preventief gebruik: Antischimmel poeders kunnen preventief worden gebruikt, vooral in omgevingen waar het risico op infectie hoog is, zoals in openbare douches of kleedkamers.

Toepassingen

 1. Voetschimmel (Tinea pedis): Dit is een van de meest voorkomende toepassingen van antischimmel poeders. Regelmatige toepassing kan helpen bij het bestrijden van de infectie en het voorkomen van herhaling.
 2. Lichaamsschimmel (Tinea corporis): Schimmelinfecties die zich op andere delen van het lichaam voordoen, kunnen ook worden behandeld met deze poeders.
 3. Jock itch ringworm (Tinea cruris): Dit is een schimmelinfectie in het liesgebied die ook met antischimmel poeders kan worden behandeld.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel antischimmel poeders over het algemeen veilig zijn voor gebruik, kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren, zoals:

 • Roodheid
 • Irritatie
 • Brandend gevoel
 • Droogheid van de huid

Als er ernstige huidreacties optreden, is het raadzaam om het gebruik van het product te staken en een arts of dermatoloog te raadplegen.

Producten


!

Antischimmel poeders zijn verkrijgbaar onder verschillende merknamen, waarbij elk merk meestal één of meer antischimmelmedicijnen bevat. Enkele gangbare antischimmel poeders en hun actieve ingrediënten zijn:

 1. Daktarin strooipoeder (Miconazol): Miconazol is een antischimmelmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende schimmelinfecties, waaronder voetschimmel. Daktarin is een van de bekendste merken die miconazol als actief ingrediënt bevatten.
 2. Tinactin (Tolnaftaat): Tolnaftaat is een ander populair antischimmelmiddel dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van voetschimmel en andere schimmelinfecties van de huid.
 3. Lotrimin (Clotrimazol): Clotrimazol is een breed-spectrum antischimmelmedicijn dat effectief is tegen verschillende schimmels die huidinfecties veroorzaken.
 4. Lamisil (Terbinafine): Hoewel Lamisil vaker in crème- of gelvorm wordt aangetroffen, zijn er ook poedervormen van dit product beschikbaar. Terbinafine is vooral effectief tegen dermatofyten, de schimmels die voetschimmel veroorzaken.
 5. Nizoral (Ketoconazol): Hoewel ketoconazol voornamelijk bekend staat als een antischimmel shampoo voor de behandeling van roos en seborroïsch eczeem, zijn er ook poedervormen van dit medicijn beschikbaar.
 6. Mykored: Dit is een ander product dat speciaal is ontworpen voor de voetverzorging. Het bevat ingrediënten om schimmels en bacteriën te bestrijden en helpt ook om de huid te verzorgen.

Bij het kiezen van een antischimmel poeder is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke schimmel die de infectie veroorzaakt, evenals eventuele andere huidaandoeningen of allergieën.

Conclusie

Antischimmel poeders zijn een effectieve oplossing voor veel schimmelinfecties op de huid. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, hebben minimale bijwerkingen en kunnen zowel therapeutisch als preventief worden ingezet. Het is altijd belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te volgen en bij twijfel of aanhoudende symptomen medisch advies in te winnen.