Branderige vagina door schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie, ook bekend als vaginale candidiasis, is een veelvoorkomende aandoening die vrouwen van alle leeftijden treft. Een van de meest voorkomende symptomen is een branderig gevoel in de vagina, wat voor veel ongemak kan zorgen. In dit artikel zullen we ingaan op de relatie tussen een vaginale schimmelinfectie en het brandende gevoel dat ermee gepaard kan gaan. We zullen ook andere symptomen, mogelijke oorzaken en beschikbare behandelingsopties bespreken.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door de overgroei van de schimmel Candida albicans. Naast een brandend gevoel kunnen vrouwen met een schimmelinfectie ook andere symptomen ervaren, zoals jeuk, irritatie, roodheid en een verhoogde vaginale afscheiding. Sommige vrouwen kunnen ook pijn ervaren tijdens het plassen of tijdens seksuele activiteit.

Oorzaken van het branderige gevoel

Het branderige gevoel dat optreedt bij een vaginale schimmelinfectie is meestal het gevolg van de ontsteking en irritatie van het vaginale weefsel. Candida-schimmels produceren enzymen die de vaginale wand kunnen beschadigen en het slijmvlies kunnen irriteren. Dit kan leiden tot een brandend, prikkelend gevoel in de vagina.

Factoren die het risico op een vaginale schimmelinfectie verhogen:

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van een vaginale schimmelinfectie verhogen. Enkele veelvoorkomende risicofactoren zijn:

  1. Antibiotica: Het nemen van antibiotica kan het evenwicht van bacteriën in de vagina verstoren, waardoor Candida de kans krijgt om te groeien.
  2. Veranderingen in hormonale niveaus: Hormonale schommelingen, zoals die tijdens de zwangerschap, de menstruatiecyclus of de menopauze, kunnen de pH-balans in de vagina verstoren en een schimmelinfectie veroorzaken.
  3. Diabetes: Vrouwen met diabetes hebben vaak een verhoogd risico op vaginale schimmelinfecties vanwege schommelingen in de bloedsuikerspiegel die Candida-groei kunnen bevorderen.

Behandelingsopties voor een vaginale schimmelinfectie:

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsopties beschikbaar voor vaginale schimmelinfecties. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

Antischimmelmedicatie

Antischimmelcrèmes, tabletten of zetpillen kunnen worden voorgeschreven om de schimmelinfectie te behandelen. Deze medicijnen doden de Candida-schimmel en verlichten de ontsteking en symptomen zoals het branderige gevoel. Voorbeelden van medicatie zijn vagistat en canesten gyno.

Huismiddeltjes

Naast medicatie kunnen bepaalde huismiddeltjes helpen om ongemak te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Bijvoorbeeld het gebruik van probiotica, zoals yoghurt met levende culturen, kan helpen om de balans van goede bacteriën in de vagina te herstellen. Het vermijden van irriterende stoffen zoals geparfumeerde zeep, tampons of strakke synthetische kleding kan ook bijdragen aan het verminderen van het branderige gevoel.

Preventieve maatregelen

Om het risico op toekomstige schimmelinfecties te verminderen, kunnen enkele preventieve maatregelen worden genomen. Het handhaven van een goede persoonlijke hygiëne, het vermijden van het dragen van vochtige badkleding voor lange periodes en het dragen van ademende katoenen onderkleding kunnen helpen om een gezonde vaginale omgeving te behouden.

Wanneer een arts raadplegen?

Hoewel vaginale schimmelinfecties meestal niet ernstig zijn, is het raadzaam om een arts te raadplegen als je vermoedt dat je een schimmelinfectie hebt. Een arts kan een juiste diagnose stellen en de meest geschikte behandeling aanbevelen. Bovendien, als de symptomen aanhouden of verergeren na behandeling, is het belangrijk om medisch advies in te winnen, omdat dit kan wijzen op een andere onderliggende aandoening.

Conclusie

Een branderig gevoel in de vagina is een veelvoorkomend symptoom van een vaginale schimmelinfectie. Het wordt veroorzaakt door de ontsteking en irritatie van het vaginale weefsel als gevolg van de overgroei van Candida-schimmels. Gelukkig zijn er effectieve behandelingsopties beschikbaar, zoals antischimmelmedicatie en huismiddeltjes, om de schimmelinfectie te behandelen en het ongemak te verminderen. Het handhaven van goede persoonlijke hygiëne en het nemen van preventieve maatregelen kan ook helpen om het risico op toekomstige schimmelinfecties te verminderen. Het is echter altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.