Ringworm

Een ringworm is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door schimmels. Het heeft dus niets met een worm of een mijt te maken. De naam ringworm is tot stand gekomen doordat de aandoening lijkt op een ring; een rode vlek met (meestal) opstaande randjes. In medische termen wordt doorgaans gesproken over tinea capitiso tinea pedis.

Ringworm behandelen

Een ringworm is doorgaans optische te identificeren door de huisarts of dokter. Een onderzoek of monstername is daarom meestal niet nodig.  

Een ringworm kun je vaak zelf herkennen door het waarnemen van een rode vlek op je huid die er voorheen niet zat. Meestal bevindt deze zich bij de lies, maar ze kunnen zich overal op de huid voordoen, dus ook op de hoofdhuid, op de arm of op voeten. Ringworm gaat  vaak gepaard met jeuk en een geïrriteerde of gebarsten huid. De randen van de ringworm zijn meestal dik of opvallend qua kleur.

Meestal komt de ringworm voor op onderstaande delen van het lichaam:

  • Lies
  • Hoofdhuid
  • Baard
  • Handen
  • Voeten
  • Armen of benen

Ringworm is een veel voorkomende aandoening. Deze kan worden veroorzaakt door wel 40 verschillende soorten schimmels. Net als met andere schimmelinfecties loop je een hoger risico als je een lage weerstand hebt, of overgewicht. Schimmels zijn daarnaast dol op vochtige omgevingen. Dus zwembaden of gemeenschappelijke douches van de sportvereniging zijn plekken waar je snel een schimmelinfectie kunt oplopen. Het helpt dus om in eerste instantie deze plekken te vermijden. Dat is praktisch niet altijd te realiseren, dus mocht je wel blootgesteld worden aan vochtige ruimtes, zorg dan dat je je lichaam goed afdroogt na douchen/ inspanning. 

Ringworm is net als andere schimmelinfecties goed te bestrijden met middelen vanaf de drogist;

Bronnen: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/ringworm/treatment.html

Ringworm medicatie

InfectiesNaam productPrijsActie
Huidschimmel, voetschimmelDaktarin Strooipoeder 20mg Miconazol 20GR€8,41Bekijken
KalknagelDaktarin Nagellak 20mg Miconazal 30ML
€14,08Bekijken
Huidschimmel, voetschimmelDaktarin 20mg Miconazol Crème en Strooipoeder 2ST€22,51Bekijken
Huidschimmel, voetschimmelDaktarin Crème 20mg Miconazol 15GR€8,41
Bekijken
Huidschimmel, voetschimmelDaktarin Crème 20mg Miconazol 30GR€14,08Bekijken

Andere medicijnen

Clotrimazol

Terbinafine

Daktarin