Terbinafine


In welke vormen is terbinafine verkrijgbaar?

Terbinafine kan je in crème, gel, spray en in tabletvorm verkrijgen. De crème, gel en spray worden gebruikt bij oppervlakkige schimmelinfecties van de huid, maar zijn ook werkzaam bij een aantal huidaandoeningen, zoals pitrysias versicolor. De tabletten worden voorgeschreven bij zwaardere en herhaaldelijke schimmelinfecties van de huid en nagels. De tabletten zijn een ingrijpendere kuur dan de crème, gel of spray. Het is altijd van belang om de gehele kuur af te maken.

Direct kopen Naam product Prijs
Terbinafine Lamisil Hydrofiele creme 1% 15 g OTC €9,90
Terbinafine Lamisil 10mg/g Spray 15ml €10,50

Voetschimmel Terbinafine?

Voetschimmel is een van de meest voorkomende soorten schimmelinfectie. De infectie begint vaak tussen de tenen en kan zich verder verspreiden over de gehele voet. Soms veroorzaakt de infectie een kalknagel. Daarnaast kan de infectie zich verder verspreiden naar andere delen van het lichaam. Symptomen bestaan uit een branderig of jeukend gevoel tussen de tenen, vervelling en schilfering van de huid, het ontstaan van kloven tussen de tenen en een rode, opgezette huid. Voetschimmel is een onschuldige infectie, maar dient toch behandeld te worden vanwege de hoge besmettelijkheid.

Kalknagels Terbinafine?

Een kalknagel ontstaat meestal op de nagel van de grote teen. Er treedt een duidelijke verkleuring op van de nagel. De nagel kleurt zichtbaar wit, geel of bruin op. De nagel wordt brokkelig en kan aan de randen los gaan laten. In sommige gevallen laat de nagel in zijn geheel los. Een kalknagel is vooral een cosmetisch probleem. Soms komt de kalknagel echter herhaaldelijk terug of zorgt hij toch voor klachten. In zulke gevallen kan terbinafine voorgeschreven worden.

Pityriasis versicolor

Bij deze verder onschuldige huidaandoening ontwikkelen zich op je romp allerlei verkleuringen. De plekken kunnen ook gaan irriteren en vervellen en zorgen daarmee voor lichamelijk ongemak. Daarnaast is het een visueel in het oog springende aandoening, wat kan zorgen vor vervelende reacties van je omgeving. Pityriasis versicolor is echter niet besmettelijk. De schimmel zorgt voor een verstoring van de aanmaak van pigmenten in de huid. Na een behandeling van een paar weken trekken de plekken vaak langzaam weer weg, zodra de pigmentatie van de huid weer normaal verloopt.

Hoe werkt het gebruik van terbinafine?

Dit is in de eerste plaats afhankelijk van in welke vorm je terbinafine gebruikt. Het is in ieder geval van belang om altijd de gehele kuur af te maken. Tijdens een kuur mag je in principe (vraag dit voor de zekerheid na bij jou arts!) gewoon autorijden, alcohol gebruiken en er zijn geen restricties op je voeding. Je hoeft niet te stoppen met andere medicaties. Er zijn namelijk geen wisselwerkingen bekend van terbinafine met andere soorten medicatie. Het is echter niet aanbevolen om dit middel te gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is te weinig bekend over eventuele effecten op het ongeboren kind. Borstvoeding geven is echter geen probleem. Terbinafine komt namelijk niet in de moedermelk terecht.

Wat zijn de eventuele bijwerkingen?

Terbinafine heeft zelden bijwerkingen. Je kan echter last krijgen van je maag en darmen. Ook kan er hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag ontstaan. Daarnaast is er in zeldzame gevallen een overgevoeligheid voor de zon mogelijk. Bij directe toepassing op de huid kan in het begin irritatie en een branderig of jeukerig gevoel ontstaan. Dit dient echter na enkele dagen weg te trekken. Bij eventuele bijwerkingen is het van belang om contact op te nemen met je huisarts.

Onder welke merknamen is terbinafine verkrijgbaar?

Terbinafine is onder andere verkrijgbaar onder de merknaam Lamisil. Lamisil levert een aantal producten tegen voetschimmel, welke zich onderscheiden door de relatief korte gebruiksperiode. Lamisil Once hoeft zelfs maar eenmalig toegepast te worden, maar is wel over een periode van twee weken actief met het bestrijden van de schimmel. Lamisil Dermgel is toepasbaar over het gehele lichaam. Hoe lang je deze zalf dient te gebruiken, is afhankelijk van de locatie van de schimmel en hoe heftig de infectie is. Lamisil is daarnaast ook in een spray verkrijgbaar.

Wat is Terbinafine?

Terbinafine is een schimmeldodend middel. Het wordt gebruikt bij de bestrijding van schimmelinfecties van de huid, specifiek bij kalknagels en voetschimmel. Het kan in meerdere vormen ingenomen worden, welke afhankelijk zijn van de locatie en de heftigheid van de schimmelinfectie. Hierbij kan schimmel zowel lokaal als door het gehele lichaam heen bestreden worden. Het is zonder recept verkrijgbaar, al wordt er aangeraden om in het geval van een heftige of terugkerende schimmelinfectie contact op te nemen met je huisarts alvorens je het middel gaat gebruiken.

Direct kopen Naam product Prijs
Terbinafine 250mg 14 tabl. €48,00
Terbinafine 250mg 84 tabl. €53,70