Schimmelinfectie tong

Als er een wit laagje op je tong zit, is de kans groot dat je hier een schimmelinfectie hebt. Deze infectie wordt veroorzaakt door de gist Candida Albicans. Deze gist komt bij iedereen voor en heeft, normaal gesproken, voor het lichaam een nuttige werking. Echter, als de hoeveelheid van dit gist sterk toeneemt, leidt dit tot problemen. De plekken die hierdoor ontstaan, kunnen erg branderig zijn en ook nog eens pijnlijk. Dit leidt tot problemen bij het slikken en eten. Een schimmel op de tong is dan ook erg vervelend, behandel het dan ook zo snel mogelijk als u hier last van heeft.

Schimmelinfectie tong behandelen

Er zijn verschillende symptomen waar u een schimmelinfectie op de tong aan kunt herkennen. Onder andere aan het witte/ gelige laagje op de tong, deze is typisch voor een schimmel op de tong. Als u in de spiegel kijkt en uw tong ver uitsteekt, zult uw dit laagje moeten zien. Een normale tong is roze/rood van kleur en heeft een dergelijk laagje niet. Waar u een tong schimmel ook aan kunt herkennen is het feit dat u moeite zult hebben met het doorslikken van bijvoorbeeld koffie en avondeten. U zult dit als pijnlijk ervaren. De schimmelplekken kunnen ook nog eens bloeden, eveneens een punt waaraan u een tongschimmelinfectie kunt herkennen.

Schimmel op de tong wordt meestal veroorzaakt door een overmatige groei van de schimmel Candida albicans. Candida albicans is een normaal aanwezige schimmel en bevindt zich in de mondholte en darmen. Wanneer de balans van bacteriën en schimmels in het lichaam wordt verstoord, kan deze schimmel overmatig groeien en een infectie veroorzaken.

Een aantal mensen kunnen eerder last krijgen van een tongschimmel infectie. Bijvoorbeeld mensen die roken, kunnen hier eerder last van krijgen. Dat geldt ook voor mensen met een slechte mondhygiëne en mensen met een verminderde weerstand. Een slechte mondhygiëne zorgt er namelijk voor dat er een verstoord evenwicht ontstaat tussen gisten en bacteriën. Veel suiker eten kan bijvoorbeeld hiervoor zorgen. Een teveel aan suikers zorgt er namelijk voor dat de gisten in de mond niet in staat zijn om deze hoeveelheid suikers aan te kunnen met een verstoring tot gevolg.

Een verstoring van de balans volgt en hiermee als het tegenzit dus ook een schimmelinfectie op de tong. Dat geldt overigens niet alleen voor een te grote hoeveelheid suiker die onbalans kunnen veroorzaken, ook als u bijvoorbeeld veel rookt of alcohol drinkt, kan dit leiden tot een schimmelinfectie op de tong. Als u veel gebruik maakt van antibiotica is de kans dat u een tong schimmelinfectie krijgt, ook groter. Antibiotica doodt namelijk niet alleen slechte bacteriën, maar ook de goede gaan eraan. Ook dit zorgt voor een verstoord evenwicht.

Nog een veelvoorkomende factor die invloed heeft op een infectie is het hebben van een droge mond.  Speekselproductie helpt bij het wegwassen van bacteriën en schimmels uit de mondholte en doordat de productie lager is, blijven er meer bacteriën en schimmels achter. 

De candida is een gist die bij iedereen voorkomt en in normale hoeveelheden juist enorm nuttig is voor ons lichaam. Alles wat binnenkomt (in normale hoeveelheden) vormt voor deze gist dan ook geen enkel probleem. Deze gist gaat echter explosief groeien als het uit balans raakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol en dat een langere tijd achter elkaar. Dit kan de candida niet verwerken en raakt uit balans. Dit uit zich bij een tong schimmelinfectie in de vorm van witte plekken die ook nog eens pijnlijk zijn en zelfs kunnen gaan bloeden. Het terugbrengen van deze hoeveelheid gist naar normale proporties start het met doden van de schimmels, hiervoor kunt u het beste een schimmeldodend medicijn gebruiken zoals Miconazol. Hiermee bent u er weer snel vanaf en kan de candida (in normale hoeveelheden) weer normaal zijn werk gaan doen.

Als je denkt dat je een schimmelinfectie hebt, is het belangrijk om een diagnose te laten stellen en de infectie te behandelen.

Het middel Miconazol werkt prima om deze schimmel weg te krijgen. Dit middel doodt het gist, waardoor de klachten af zullen nemen. Een candida infectie is iets wat snel aangepakt moet worden, om verspreiding te voorkomen en uzelf te verlichten van de klachten. Op het moment dat u klachten blijft houden, raadpleegt u dan altijd uw huisarts.

Een schimmelinfectie bevindt zich in de mond en komt voort uit onder andere een zwak immuunsysteem. Het is dus geen overdraagbare ziekte zoals dit bij een SOA het geval is.

De oorzaak van een schimmelinfectie als deze ligt in het explosief groeien van uw eigen candida, doorgaans niet doordat iemand het aan je overdraagt.

Het risico op overdracht van een schimmelinfectie hangt af van verschillende factoren, waaronder de algehele gezondheidstoestand van de persoon en de aanwezigheid van andere risicofactoren die de groei van de Candida-schimmel bevorderen.

Een schimmelinfectie bij een man zoals deze komt regelmatig voor, een schimmelinfectie bij een vrouw zoals deze, overigens ook.

Als u de kans op een tong schimmel zo klein mogelijk wilt houden, dan doet u er verstandig aan om aan uw weerstand te werken. Een goede weerstand kunt u opbouwen door voldoende groente en fruit te eten, veel te bewegen en tijdig uw rust te nemen. Een tweede punt is dat u kunt zorgen voor een goede mondhygiëne. Dit kunt u doen door regelmatig uw tanden te poetsen, maar ook door tandenstokers te gebruiken en bijvoorbeeld te flossen. Een schimmelinfectie op de tong kan ook voorkomen als uw kunstgebit niet goed past, ook dit verhoogt de kans op een schimmelinfectie op de tong. Als u van uzelf weet dat u een groter risico heeft op een tong schimmel, gebruik dan bijvoorbeeld een tongschraper, hiermee kunt u bacteriën verwijderen van uw tong en de kans op een tong schimmel klein houden. Roken verhoogt ook de kans op mondschimmel.

Medicatie schimmelinfectie tong

Meest verkochtNaam productActie
Voetschimmel Daktarin creme 20 mg/g 30 g Bekijk bij de drogist
Kalknagel Daktarin nagellakBekijk bij de drogist
Kalknagel Mycosan Anti Kalknagel XL 10ML inclusief vijlensetBekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Zelftest om vaginale infectie vast te stellen Bekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Canesten Capsules voor bacteriële vaginoseBekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Canesten Gyno Gel voor bacteriële vaginoseBekijk bij de drogist
Schimmelinfectie penis Daktarin creme 20 mg/g 30 g Bekijk bij de drogist
Huidschimmel Canesten Skin Bekijk bij de drogist

Andere medicijnen

Clotrimazol

Trisporal

Daktarin