Schimmelinfectie mond

Bij iedereen komt het gist candida in de mond voor. Bij normale hoeveelheden is dit een nuttige gist die goede dingen doet voor ons lichaam. Neemt deze hoeveelheid gist echter toe, dan wordt de balans verstoord en kan er mondschimmel ontstaan. Een vervelende klacht, de oorzaak van een schimmelinfectie in de mond komt voort uit het feit dat iemand een zwak immuunsysteem heeft of een slechte mondhygiëne. Met een schimmeldodend middel kunt u weer snel van deze vervelende mondschimmel afkomen.

Schimmelinfectie mond behandelen

Het is mogelijk dat deze candida wordt overgedragen tussen bijvoorbeeld partners onderling. Ook kan deze overdracht plaatsvinden tussen bijvoorbeeld een moeder en haar kind. Deze schimmelinfectie kan echter niet worden gezien als een ‘besmettelijke ziekte’ zoals we die kennen in de vorm van bijvoorbeeld een SOA.
U kunt een mondschimmel herkennen aan de rode of witte vlekken in de mond. Vaak zijn deze plekken te vinden op de binnenkant van de wang of de tong, ook kan deze schimmel soms te zien zijn op tandvlees. Mondschimmel is goed te herkennen aan het feit dat slikken pijnlijk is. Bijvoorbeeld als u aan het avondeten bent, zal het u moeite kosten om dit weg te krijgen. Als de mondschimmel is uitgezaaid naar andere gedeelten van het lichaam, kan dit ook nog eens koorts opleveren. Als dit het geval is, of u heeft een hardnekkige schimmelinfectie in de mond die maar niet overgaat, neemt u dan altijd meteen contact op met uw huisarts.

Als deze infectie in een beginstadium is, kunt u deze schimmelinfectie in de mond prima zelf behandelen. Hiervoor kunt bijvoorbeeld Miconazol gebruiken, hiermee kunt u schimmels en gisten doden, waardoor u uiterlijk binnen een maand, van uw klachten af bent. Ook kunt u hiervoor een orale gel van Daktarin voor gebruiken. Medicijnen tegen schimmelinfectie in de mond kunt in de winkel kopen, bijvoorbeeld bij de Etos of Kruidvat. U kunt er echter ook voor kiezen om uw medicijn online te bestellen. U hoeft er in dit geval de deur niet voor uit en u heeft het medicijn snel in huis. Is het eenmaal binnen, dan kunt u de behandeling direct starten. Houden de klachten aan en verdwijnt de mondschimmel niet? Raadpleegt u dan altijd uw huisarts.

Als u zorgdraagt voor een goede mondhygiëne en een goede weerstand, is de kans op mondschimmel het kleinste. Als het gaat om mondhygiëne dan is goed poetsen uiteraard belangrijk, maar ook gebruik maken van tandenstokers helpt bij een goede mondverzorging. Voor een goede weerstand kunt u zorgen door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg rust te nemen.

Mondinfectie medicatie

Meest verkochtNaam productActie
Voetschimmel Daktarin creme 20 mg/g 30 g Bekijk bij de drogist
Kalknagel Daktarin nagellakBekijk bij de drogist
Kalknagel Mycosan Anti Kalknagel XL 10ML inclusief vijlensetBekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Zelftest om vaginale infectie vast te stellen Bekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Canesten Capsules voor bacteriële vaginoseBekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Canesten Gyno Gel voor bacteriële vaginoseBekijk bij de drogist
Schimmelinfectie penis Daktarin creme 20 mg/g 30 g Bekijk bij de drogist
Huidschimmel Canesten Skin Bekijk bij de drogist

Andere medicijnen

Itraconazol

Terbinafine

Miconazol