Vaginale schimmelinfectie

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Het menselijk lichaam bevat het candida gist. Dit is een natuurlijk voorkomend gist welke normaal gesproken in evenwicht groeit met de aanwezige bacteriën op de huid. Soms kan je door omstandigheden echter een wildgroei van dit gist krijgen, waardoor het zich omzet in een schimmel. Hierdoor ontstaat een schimmelinfectie. De vagina is in het bijzonder gevoelig voor zo’n schimmelinfectie door middel van de wildgroei van candida gist.

Meest verkocht Naam product Prijs
Vaginale schimmelinfectie Canesten Gyno 1 € 13,95

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Candida kan gaan groeien door verschillende oorzaken. Overmatig wassen van de vagina met zeep kan bijvoorbeeld hiervoor zorgen. Je verstoort dan de natuurlijke balans. Ook het gebruik van antibiotica kan voor een uitbraak zorgen. Antibiotica haalt immers niet alleen de schadelijke bacteriën weg, maar ook de niet schadelijke. Daarnaast zorgt het dragen van synthetisch ondergoed of van inlegkruisjes voor een warme, broeierige omgeving waarbinnen de schimmel ook goed gedijt. Verder kan de toename van vrouwelijke geslachtshormonen of de beschadiging van het vaginale slijmvlies ook zorgen voor een schimmelinfectie.

Zegt een schimmelinfectie iets over je algemene verzorging?

Er heerst bij sommige mensen het idee dat je alleen een schimmelinfectie zou kunnen oplopen als je jezelf slecht verzorgt. Dit is echter niet het geval. Zoals vermeldt, is overmatige verzorging van de vagina juist een risicofactor. Overmatig wassen met zeep om bijvoorbeeld geurtjes weg te nemen is juist schadelijk en kan dus voor een infectie zorgen. Daarnaast ontstaan de meeste infecties niet door een gebrek aan algemene hygiëne, maar door compleet andere oorzaken, zoals medicijngebruik of een slechte weerstand. Een vaginale schimmelinfectie is dus geen indicatie van een slechte lichamelijke hygiëne.

Is een schimmelinfectie een geslachtsziekte?

Een vaginale schimmelinfectie is geen geslachtsziekte. De candida schimmel die de schimmelinfectie veroorzaakt is een natuurlijk voorkomende schimmel op de huid en wordt niet van persoon op persoon overgedragen via geslachtsverkeer. Je kunt prima een schimmelinfectie hebben terwijl je nog maagd bent en nog nooit seksuele handelingen hebt uitgevoerd. Wel hebben mannen relatief gezien weinig candida op de penis. Soms, door geslachtsverkeer, wordt er een hoeveelheid van de schimmel overgedragen op de partner. Hierdoor kan dan bij je partner ook een schimmelinfectie ontstaan. Je brengt echter niet een voor zijn lichaam onbekende schimmel over.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

Over het algemeen merk je dat je jeuk krijgt in je vagina zelf en bij je schaamlippen. Daarnaast kunnen je vagina en schaamlippen opgezet raken, rood worden en gaan irriteren. Ook kan je bij het plassen een pijnlijk gevoel krijgen. De afscheiding die uit je vagina komt, verandert merkbaar. Vaak wordt deze wit en brokkelig. Ook kan je pijn krijgen tijdens geslachtsverkeer. Deze symptomen komen echter niet altijd voor. Soms kan je dus een schimmelinfectie hebben zonder dat je je hier bewust van bent.

Hoe verzorg je je vagina tijdens een schimmelinfectie?

Het is van groot belang dat je je vagina nooit met zeep wast. Lauw water is meer dan voldoende en het wassen hoeft alleen aan de buitenkant van de vagina te gebeuren. Zeep en andere producten zijn slecht voor de zuurgraad van je vagina en werken een infectie in de hand. Ben je ongesteld, verwissel dan op tijd tampons en maandverband. Draag liever geen ondergoed als je gaat slapen; een ruime pyjama is voldoende. En mocht je ondergoed onverhoopt vochtig geworden zijn, verwissel deze zo snel mogelijk. Hetzelfde geldt voor natte badkleding. Het gebruik van inlegkruisjes is niet verstandig.

Hoe wordt een vaginale schimmelinfectie medicinaal behandelt?

Je kunt verschillende soorten medicatie zonder recept verkrijgen. Er zijn middelen verkrijgbaar die rechtstreeks aangebracht kunnen worden in of op de vagina. Deze zijn er in de vorm van crèmes, vaginale tabletten of vaginale zetpillen. De crème wordt in bij klachten van de schaamlippen ook daarop aangebracht. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld Lamisil Dermgel of Gyno Daktarin, verkrijgbaar als capsule en als crème. Bij Lamisil is de werkzame stof terbinafine, terwijl Daktarin als werkzaam bestanddeel miconazol gebruikt. Orale medicatie wordt vaak pas voorgeschreven op het moment dat de infectie herhaaldelijk optreedt. Vaak wordt dan de werkzame stof itraconazol voorgeschreven, welke door middel van pillen of een drank wordt ingenomen. Deze is verkrijgbaar onder de merknaam Trisporal.

Meest verkocht Naam product Prijs
Vaginale schimmelinfectie Canesten Gyno 1 € 13,95

Wanneer dien je naar de huisarts te gaan?

Een vaginale schimmelinfectie is goed te behandelen via schimmeldodende middelen die verkrijgbaar zijn over de toonbank. Er zijn echter gevallen waarbij het beter is om eerst naar de huisarts te gaan. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij herhaalde infecties of als het schimmeldodende middel de klachten niet verminderd. Verder wordt een doktersbezoek aangeraden als er overige klachten zijn die een indicatie geven dat je een seksueel overdraagbare ziekte hebt. Ook als je onder de zestien jaar bent, zwanger of voorbij de menopauze bent, is het beter om naar de huisarts te gaan. Gebruik je langdurig antibiotica, heb je diabetes, of gebruik je medicatie die je immuunsysteem onderdrukt, dan geldt dit ook.