Schimmelinfectie bij een baby

Niet alleen volwassen zijn gevoelig voor het oplopen van een schimmelinfectie. Ook baby’s en peuters zijn vatbaar voor een schimmelinfectie. Laat je in het geval van je baby altijd goed voorlichten door de dokter. 

Schimmelinfectie soorten bij een baby

Het is niet iets ongewoons en er zijn veel ouders die hier mee te maken krijgen. Een schimmelinfectie bij je baby. Een schimmelinfectie bij je baby is erg vervelend omdat het nogal pijn kan doen. Wanneer je er dus achter komt dat je baby een schimmelinfectie heeft is het verstandig hier meteen iets aan te doen. Een schimmelinfectie wordt nog best vaak wel eens niet gezien en dat is niet eens heel gek omdat ouders denken dat dit een gewone luieruitslag kan zijn. Toch heeft dit ook wel met elkaar te maken. Een schimmelinfectie komt namelijk als gevolg van een luieruitslag. Reageer dus altijd op luieruitslag en verschoon regelmatig de luier.

Schimmelinfectie medicatie

Naam productPrijsActie
Daktarin Crème 20mg Miconazol 15GR€8,41
Bekijken
Daktarin Crème 20mg Miconazol 30GR€14,08Bekijken
Daktarin Strooipoeder 20mg Miconazol 20GR€8,41Bekijken
Daktarin 20mg Miconazol Crème en Strooipoeder 2ST€22,51Bekijken
Healthypharm Antischimmelcrème Miconazolnitraat 20mg 30GR€6,12Bekijken

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij baby's?

Een schimmelinfectie wordt bijna altijd veroorzaakt door de candida schimmel. Deze zit normaal gesproken op de huid maar ook op onze slijmvliezen. Wanneer je een gezonde huid hebt zul je dus niet snel een schimmelinfectie krijgen. Echter zorgt de urine en de ontlasting van je baby ervoor dat de huid van je baby gevoelig is voor beschadiging. Wanneer er een beschadiging ontstaat aan de huid, hebben de schimmels vrij spel om de huid in te treden. De stoffen die in urine en in de ontlasting zitten hebben ook een agressieve werken op de tere babyhuid.

Luieruitslag of schimmelinfectie bij een baby

Wanneer we gaan kijken naar een schimmelinfectie op de schaamstreek, de geslachtsdelen of op de billen zien we vaak dat dit komt door een onbehandelde luieruitslag. De huid raakt beschadigd en op die manier kan de schimmel via de huid die kapot is de onderhuid bereiken. Het is dan ook best lastig om het verschil te kunnen zien tussen luieruitslag of een schimmelinfectie. Wanneer er beschadigingen op de huid zitten die ook nog eens donkerrood gekleurd zijn, dan kun je uitgaan van een infectie. Wanneer de huid een beetje schraal is en licht gekleurd hebben we het over gewone luieruitslag.

Baby billen met een schimmelinfectie

Als de babybillen zo beschadigd zijn dat er een schimmelinfectie optreedt dan is het erg belangrijk hier snel op te reageren. Een schimmelinfectie is namelijk niet iets wat vanzelf wel weer overgaat en wegtrekt. Ook kan het enorm pijnlijk zijn voor de baby. Ga altijd even naar de huisarts en ga niet zelf aan de slag met verschillende zalfjes en middeltjes. Wanneer je twijfelt of het een infectie is of gewoon uitslag, kun je ook altijd even langs de huisarts gaan.

Schimmel in de mond van een baby

Ook in de mond kunnen delen van schimmels terecht komen. Candida is een vrij onschuldige schimmel, maar wanneer er te veel van is wordt het toch als vervelend ervaren. Ook op je slijmvliezen zit er een candida schimmel. Wanneer er te veel op de slijmvliezen zitten uit zich dat in witte of rode verkleuring. Dit zorgt meestal voor een brandend gevoel. Wanneer je denkt dat je baby te veel schimmels in haar of zijn mond heeft, ga dan altijd even langs de huisarts.

Schimmelinfectie bij een baby in het gezicht

Je baby zal wel vaker rode vlekken krijgen in het gezicht, maar naast onschuldige zaken kan dit ook komen door een schimmelinfectie. Wanneer er een schimmelinfectie op de huid van de baby zit, zorg dan meteen dat je hier iets aan gaat doen. Je bemerkt dit trouwens vrij snel door dat je baby meer zal gaan huilen. Wanneer er een infectie in het gezicht van je baby zit is die vrij vaak hardnekkig en gaat dit ook niet van zelf over. Ga hier dus altijd mee naar de dokter.

Behandelen van een schimmelinfectie bij een baby

Een bezoek aan de huisarts is dus altijd het beste wanneer je baby last heeft van een schimmelinfectie. Wanneer je het niet zeker weet, ook dan kun je het beste altijd even langs de huisarts gaan. Wanneer je te lang wacht kan de infectie groter worden en daarbij doet het ook pijn bij je baby. De huisarts zal je waarschijnlijk een zalfje voorschrijven waardoor de infectie zo weg is.