Zwemmerseczeem

Zwemmen heeft veel positieve invloed op de lichamelijke gezondheid. De sport kent weinig lichamelijke impact maar is wel erg geschikt om de conditie en cardiovasculaire gezondheid te trainen. Maar wanneer je een gevoelige huid hebt dan kan het regelmatig zwemmen ook zorgen voor het ontstaan van eczeem. Dit kan komen door de chemicaliën of bacteriën die zich bevinden in het water waarin je zwemt. Gelukkig zijn er verschillende vormen van medicatie die ervoor zorgen dat het zwemmerseczeem weer verdwijnt. Hieronder vind je meer informatie over de soorten medicatie voor zwemmerseczeem.

De naam ‘zwemmerseczeem’ komt voort uit het feit dat deze schimmel veelal wordt overgedragen in ruimtes met vochtige vloeren. Dergelijke vloeren vinden we bijvoorbeeld veel in zwembaden, vandaar de herkomst van deze term. Maar een vochtige vloer vinden we bijvoorbeeld ook in kleedkamers van sauna’s en bij sportscholen, of gewoon in je eigen badkamer. Zwemmerseczeem is zeer besmettelijk en moet altijd snel worden behandeld.

Zwemmerseczeem behandelen

Wanneer je regelmatig zwemt dan kun je last krijgen van zwemmerseczeem. Net als andere soorten eczeem zorgt de huidaandoening voor verschillende klachten zoals jeuk, een rode huid of zelfs pijn. Om te voorkomen dat het eczeem toeneemt kun je medicatie nemen. Deze is verkrijgbaar bij de huisarts, apotheek of drogist.

Zwemmerseczeem doet zich vaak voor in de vorm van voetschimmel. Voetschimmel is te herkennen door vochtige en rood of grijsgekleurde huidschilfers. Daarnaast kan de schimmel ook zorgen voor kloofjes tussen de tenen. Voetschimmel is de meest bekende vorm van zwemmerseczeem en ontstaat meestal door bacteriën die zich bevinden op de vloeren rondom het zwembad of in de douchejes. Daarom wordt het aangeraden om badslippers te dragen. Wanneer je last hebt van deze vorm van zwemmerseczeem dan kun je dit gemakkelijk behandelen met een anti-schimmelcrème welke je kan kopen bij de drogist. Zie ook de links onderaan deze pagina.

Er zijn ook middelen voor voetschimmel beschikbaar in de vorm van poeder. Voor vochtige schimmelplekken op je voeten kun je gebruik maken van zinkzalf of talkpoeder welke je ook kan kopen bij de drogist. Een dikke eeltlaag dien je weg te halen voordat je de antischimmelcrème aanbrengt.

U kunt zwemmerseczeem herkennen aan de schilfering van de huid, wat gepaard gaat met rode vlekken. Als dit niet snel wordt behandeld, kan deze schimmel zich snel uitbreiden naar de nagels en de hiel. Vaak zie je ook dat schimmeleczeem op de tenen zichtbaar is, waarbij de huid beschadigd kan raken. Op het moment dat u niets zou doen aan deze schimmel, kan uiteindelijk zelfs de huid loslaten, waarbij deze schimmel voor pijnlijke situaties kan zorgen. Ook kan een onbehandelde schimmel ervoor zorgen dat er ook op andere plekken van het lichaam schimmels ontstaan; bijvoorbeeld op de handen. 

Bij handeczeem zijn er op de vingers blaasjes en rode vlekken te zien, die behoorlijk kunnen jeuken. Na verloop van tijd kunnen deze blaasjes zelfs openspringen. Handeczeem is het gevolg van zwemmerseczeem, dus beide schimmelinfecties moeten behandeld worden.

Zwemmerseczeem is besmettelijk, u kunt iemand anders besmetten of iemand kan u besmetten. In de (losse) huidschilfertjes zit de schimmel opgesloten, deze schilfertjes laten na verloop van tijd los en kunnen op iemand anders terecht komen. Zeker als u regelmatig in kleedkamers van zwembaden of sauna’s komt, is de kans groot dat hier zich schilfertjes bevinden. Tijdens het omkleden en douchen laten deze schilfertjes namelijk los en kunnen op iemand terechtkomen. Spoel jezelf dan ook altijd goed af na het douchen en zorg dat je jezelf goed afdroogt. 

Zwemmerseczeem is ook besmettelijk voor jezelf, schilfertjes kunnen namelijk van je voeten op je handen terechtkomen. Dit zorgt in dit geval voor eczeem op je handen. Als je weet dat je zwemmerseczeem hebt, zorg ervoor dat je dan (tijdelijk) even niet naar zwembaden of andere locaties gaat waar je iemand kunt besmetten. Behandel jezelf zo snel mogelijk en ga pas weer naar risicoplekken op het moment dat je geen last meer hebt van deze schimmel. Hiermee weet je zeker dat je niemand zult besmetten.

Zwemmerseczeem kun je prima behandelen met bijvoorbeeld Miconazol. Dit middel tegen zwemmerseczeem kun je bijvoorbeeld bij de Kruidvat of Etos kopen, ook kun je deze prima hier online bestellen. Het voordeel hiervan is dat je niet naar de winkel hoeft te gaan en je toch het middel snel in huis hebt. U heeft geen recept nodig om een middel tegen zwemmerseczeem te bestellen. Mochten de klachten aanhouden, raadpleegt u dan altijd uw huisarts. 

Als u uw voetschimmel gaat behandelen, houd u er dan rekening mee dat de schimmel zich ook bevindt in uw sokken en schoenen. Uw sokken en schoenen moeten dan ook altijd goed worden gereinigd, zodat deze schimmels niet terug kunnen blijven komen. Een schimmelwerende spray is hiervoor ideaal. U kunt met een dergelijke spray op een eenvoudige manier uw sokken en schoenen ontdoen van schimmels. Met een schimmeldodend middel kunt u zowel uw voeten als uw handen behandelen.

Zwemmerseczeem zien we bij kinderen, jongeren en volwassenen. Een voetschimmel waar we liever geen last van krijgen. Je hebt constant jeuk, daarnaast is het ook geen fraai gezicht als je door het zwembad of over het strand loopt met schilferende, rode voeten en tenen. U kunt zwemmerseczeem voorkomen door uw voeten niet al te vaak met zeep te wassen, maar juist alleen met gewoon water. Met zeep wassen lijkt normaal, maar voor de schimmelvorming kun je beter alleen met water wassen. Zeep zorgt er namelijk voor dat je beschermingslaagje verdwijnt, waardoor schimmels vrij spel krijgen. 

Als je jezelf toch regelmatig met zeep wast, spoel dan altijd de zeepresten goed weg met water, waardoor er geen zeepresten achterblijven. Als je hebt gezwommen, droog jezelf altijd goed af. Droog je voeten goed af, maar maak ook de ruimte tussen je tenen goed droog. Kom je veel in zwembaden of sauna’s? Draag hier altijd slippers als je gaat douchen en bij mooi weer ook na afloop naar huis. 

Draag altijd wijde kleding als u vertrekt na bijvoorbeeld een avondje sporten in de sportschool. Hiermee voorkomt u bijvoorbeeld ook voetschimmel. Een schimmelinfectie bij een man als deze komt ook vaak voort vanuit warme, vochtige ruimtes. Ook vrouwen kunnen dit overigens hier oplopen. Door wijde kleding te dragen en jezelf goed af te drogen, kunnen je voeten goed drogen en geef je schimmels geen kans. Zorg ervoor dat je iedere dag schone sokken aantrekt en draag geen strakke schoenen.

Wanneer je last hebt van zwemmerseczeem dan kan je huid erg jeuken. Dit is vaak een storende factor. Daarnaast kan het krabben ervoor zorgen dat je de huid beschadigd en dat de huid geïnfecteerd raakt. Daarom is het belangrijk om de jeuk te verlichten. Dit kun je doen door de huid te behandelen met hydrocortison steroïden. Deze steroïden zijn verkrijgbaar in de vorm van crèmes, oplossingen, gels, schuimen en zalven. De lichte sterktes zijn vaak nog verkrijgbaar bij een drogist. Wil je weten welke dosering jij nodig hebt? Neem dan contact op met je huisarts.


Wanneer je last hebt van een schimmelinfectie als zwemmerseczeem dan zijn er verschillende soorten medicatie die je huisarts kan voorschrijven. Naast de medicatie met hydrocortison steroïden kun je ook terbinafine tabletten voorgeschreven krijgen. Andere medicatie tegen zwemmerseczeem is:

  • Clotrimazol
  • Econazol
  • Miconazol
  • Sulconazol
  • Povidonjodium 

Lees altijd de bijsluiter!

Zwemmerseczeem tegengaan