Eczeem voeten

Als je op je voeten eczeem hebt, kan dit vervelende klachten opleveren. Vaak heb je in het begin jeuk, wat over kan gaan tot pijn wat branderig aanvoelt. Eczeem op de voeten kenmerkt zich door blaasjes, die na verloop van tijd zelfs kunnen veranderen in blaren. Het is prima mogelijk om eczeem op de voeten te behandelen, zodat je er snel weer vanaf bent. Maar wacht niet te lang met behandelen, dan zou het eczeem namelijk ook gemakkelijk over kunnen slaan op de handen. Onderneem dus altijd meteen actie als je last hebt van eczeem op je voeten.

Ezceem voeten behandelen

Eczeem is een huidaandoening. Bij eczeem raakt de huid ontstoken. Dit begint vaak met roodheid en gaat over naar blaasjes die openbarsten en scheuren. Bij heftige blaasjes kun je ook last krijgen van kloven in de huid. De oorzaak van eczeem is vaak niet duidelijk. 

Een veelvoorkomende oorzaak is een allergie. Eczeem komt tot uiting na contact met een bepaalde stof. Denk bijvoorbeeld aan lijm dat in de schoenen wordt verwerkt. Ook leer kan de boosdoener zijn! Leer wordt namelijk gelooid met chroomzouten en thiocyanomethylthio-benzo-thiazole. Er zijn mensen die eczeem krijgen deze reststoffen. Als je schoenen met rubber draagt, kan je geprikkeld worden door diaminodifenylmethane. Dit is een stof die gebruikt wordt om rubber te laten uitharden.

Als je vermoedens hebt dat je last hebt van een allergische reactie, dan kan een allergietest dit wellicht uitwijzen. 

 

U kunt een schimmeldodende zalf of crème van bijvoorbeeld Miconazol online bestellen, dit middel werkt effectief tegen eczeem op de voeten. Je kunt het op de plekken smeren waar het eczeem zich bevindt en het trekt direct in. Deze schimmeldodende zalf of crème is te gebruiken bij zowel het eczeem op de voeten als voor het eczeem op de handen. Bent u ergens allergisch voor? Ook dat kan de oorzaak zijn van eczeem op de voeten. Het zou kunnen dat u bijvoorbeeld niet tegen leer kunt en dat dit voor een allergische reactie zorgt in de vorm van eczeem. In dit geval moet er iets gedaan worden aan de allergie. U kunt er in dit geval voor kiezen om schoenen van een ander materiaal dan leer te gaan dragen. Als het eczeem op uw voeten niet weggaat tijdens na de behandeling met de schimmeldodende zalf of crème, neemt u dan altijd contact op met uw huisarts.

Heeft u last van zweetvoeten en heeft u eczeem? Dan is dat geen toeval. Eczeem op de voeten ontstaat namelijk als u vochtige voeten heeft, waardoor schimmels hard gaan groeien. Zweetvoeten zorgen ervoor dat er het vochtig en warm wordt onder uw voeten; de ideale omstandigheden voor schimmels om te gaan woekeren. 

Hier zijn enkele redenen waarom zweetvoeten kunnen bijdragen aan huidproblemen:

  1. Voetschimmel (tinea pedis): Overmatig zweten kan het risico op voetschimmel vergroten, omdat schimmels gedijen in warme, vochtige omgevingen. Deze infectie kan op zijn beurt weer leiden tot andere huidirritaties of problemen.

  2. Dyshidrotisch eczeem: Dit is een specifiek type eczeem dat blaasjes, meestal op de handen en voeten, veroorzaakt. Overmatig zweten wordt soms in verband gebracht met deze vorm van eczeem.

  3. Huidirritatie: Constante vochtigheid kan de huid verweken, wat kan leiden tot irritatie, vooral als de voeten vaak in gesloten schoenen worden gehouden.

  4. Bacteriële infecties: Een warme, vochtige omgeving is ook bevorderlijk voor bacteriële groei. Bacteriële infecties kunnen soms lijken op eczeem of andere huidaandoeningen.

  5. Intertrigo: Dit is een ontstekingsreactie van de huid op gebieden waar huid tegen huid wrijft, zoals tussen de tenen. Overmatig zweten kan het risico op intertrigo vergroten, wat op zijn beurt weer kan leiden tot secundaire huidproblemen zoals schimmel- of bacteriële infecties.

Om zweetvoeten en de bijbehorende risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om de voeten droog en schoon te houden. Dit kan onder andere door:

  • Regelmatig schoenen en sokken te verwisselen.
  • Katoenen of ademende sokken te dragen.
  • Voeten te wassen en goed te drogen, vooral tussen de tenen.
  • Antischimmel poeders of sprays te gebruiken indien nodig.
  • Schoenen regelmatig te laten luchten.

 

Er zijn verschillende manieren om van zweetvoeten af te komen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de ‘zweetzenuwen’ in uw voet door te snijden, waardoor er geen transpiratievocht meer afgegeven wordt en hiermee zweetvoeten kunnen worden voorkomen. Het is ook mogelijk om met botox van zweetvoeten af te komen. Voordat u zelf een keuze maakt, doet u er verstandig om altijd eerst overleg te plegen met uw huisarts.

Het is belangrijk om na te gaan waarom u eczeem onder u voeten heeft. Zit u op een sportvereniging en doucht u hier altijd na het sporten? Dan is de kans groot dat u na afloop van het sporten hier op een natte, gladde vloer aan het omkleden bent. Uw voeten gaan op dergelijke plekken vochtig in de sokken en vervolgens in de schoenen. De kans op eczeem is op dit soort plekken groot. Droog altijd uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Zorg er ook altijd voor dat u ruime kleding draagt na afloop van een bezoek aan bijvoorbeeld de sportschool. Knellende kleding kan namelijk zorgen voor vervelende huidschimmel. Heeft u toch eczeem ondanks dat u altijd goed afdroogt? Dan kan ook een allergie de boosdoener zijn van het eczeem. Start samen met uw huisarts een onderzoek naar wat deze allergie zou kunnen zijn. Misschien kunt u niet tegen een bepaald materiaal waar u sokken van gemaakt zijn. Zweetvoeten kunnen ook de oorzaak zijn van eczeem op de voeten, er zijn mogelijkheden om van zweetvoeten af te komen. Bespreek met uw huisarts wat de beste mogelijkheid voor u zou kunnen zijn om van zweetvoeten af te komen.

Eczeem op de voeten behandelen