Schimmelinfectie bij een kind

Er zijn bepaalde gersten en schimmels die voorkomen op en ook in ons lichaam. Deze gersten en schimmels kunnen zorgen voor een schimmelinfectie bij een kind. De schimmels die we hebben op ons lichaam hebben allemaal een eigen functie. Wanneer de schimmelhuishouding in de war is en er dus van een bepaald soort schimmel te veel aanwezig is, kan dit een schimmelinfectie worden. Een van de meest voorkomende schimmelinfecties is de Candida schimmel. Deze schimmel bevindt zich op het slijmvlies maar ook op de huid. Wanneer er te veel candida schimmel op je lichaam aanwezig is, gaan de nuttige schimmels dood.

Symptomen van een schimmelinfectie bij een kind

Spelen en ravotten hoort nu eenmaal bij kinderen. Zonder dat ze het zelf door hebben krijgen ze daarom ook sneller kleine beschadigingen aan hun huid. Wanneer dit gebeurt dringt de candida schimmel de huid en hierdoor ontstaat er een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie is eigenlijk altijd te zien op de huid. De meest voorkomende is dan ook een jeukende rode vlek. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, kunnen er blaasjes en bultjes ontstaan.

Vaginale schimmelinfectie bij een kind

Het klinkt nogal ernstig, een schimmelinfectie bij een kind. Eigenlijk is dit vrij onschuldig. Doordat er veel candida schimmels rond de vagina zitten is de kans groot dat dit via kleine beschadigingen een weg kan vinden naar de onderhuid. Dit herken je aan witte afscheiding en jeuk. In tegenstelling tot andere schimmelinfecties, kan een schimmelinfectie van de vagina wel vanzelf over gaan.

Schimmelinfecties per leeftijd

Zoals we al eerder aangaven kinderen ravotten en spelen de hele tijd. Het gebeurt ook wel eens dat ze hun lichaam stoten of schaven tegen scherpe en harde objecten. Soms zijn die wondjes zo klein dat je ze bijna niet ziet, maar schimmels zien hun kans schoon om het lichaam binnen te dringen. Jongere kinderen weten niet zo snel hoe ze aangeven waar ze last van hebben. Kinderen van ongeveer 2 jaar zullen bijvoorbeeld vele malen krabben op de plek waar hun een schimmelinfectie hebben. Wanneer je kind iets ouders is, zul je al snel merken dat ze met korte woordjes kunnen aangeven wat hun dwars zit. Pas wel op dat je een droge plek niet meteen verward met een schimmelinfectie.

Schimmelinfectie op de huid van een kind

Op onze huid zitten overal wel schimmels, deze zijn dan ook onmisbaar voor een de regulering. Zolang alles dan ook in balans is, kunnen er geen problemen ontstaan. Wanneer de balans wordt verstoord, is dit anders. Een jonge kinderhuid is dan ook nog erg gevoelig voor schimmels. Controleer je kind dan ook regelmatig op plekken die op een schimmelinfectie wijzen.

Behandelen van een schimmelinfectie bij een kind

Wanneer je dan ook een schimmelinfectie hebt ontdekt bij je kind, is het slim om de huisarts te bezoeken. Deze weet namelijk precies wat ze er mee moeten doen. Wacht ook zeker niet af, want een schimmelinfectie kan zich snel uitbreiden en dat is zeer vervelend voor je kind. De dokter zou een zalfje uitschrijven die ervoor zorgt dat de schimmel verdwijnt. 

Schimmelinfectie bij een kind na antibiotica

In de medische wereld is antibiotica echt een wondermiddel en wordt dan ook in veel situaties gebruikt. Toch is het ook een van de redenen waarom er bij kinderen een schimmelinfectie ontstaat. Dit komt eigenlijk doordat antibiotica de hele regulering van het darmstelsel aanpast. Naast de slechte bacteriën worden ook e goede bacteriën gedood en hierdoor duurt het even voordat de schimmels weer in balans zijn. Wanneer jouw kind dus een antibiotica heeft gebruikt, is het slim om extra alert te gaan zijn op schimmelinfecties.

Medicatie bij de online drogist

Naam productPrijsActie
Daktarin Crème 20mg Miconazol 15GR€8,41
Bekijken
Daktarin Crème 20mg Miconazol 30GR€14,08Bekijken
Daktarin Strooipoeder 20mg Miconazol 20GR€8,41Bekijken
Daktarin 20mg Miconazol Crème en Strooipoeder 2ST€22,51Bekijken
Healthypharm Antischimmelcrème Miconazolnitraat 20mg 30GR€6,12Bekijken