Liesschimmel

Als je een schimmelinfectie in je lies hebt, kan dit best vervelend zijn. Liesschimmel wordt veroorzaakt door een specifieke schimmel, namelijk de tinea cruris, die snel groeit in warme en vochtige gebieden. De lies is zo’n plek. Deze schimmel komt ook veel voor op de billen en de genitaliën. In de zomerperiode komt liesschimmel het meeste voor, wanneer het warm en vochtig is. Je kunt liesschimmel herkennen aan onder andere rode uitslag die vaak vervelend jeukt.

Liesschimmel wordt veroorzaakt door een overgroei van schimmels, ook dermatofyten genoemd, die gedijen in warme, vochtige omgevingen waar de liesstreek een van is.

De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en kan zich verspreiden van persoon tot persoon door direct contact of door contact met geïnfecteerde oppervlakken zoals kleding of handdoeken.

Liesschimmel behandelen

Als je een schimmel in de lies hebt, is de kans klein dat je hiermee iemand zult besmetten. Door direct contact zou dit mogelijk zijn, maar doordat de lies meestal wordt bedekt met ondergoed is de kans op besmetting van een ander klein.
Als je een jeukend gevoel hebt in je lies, wat ook nog eens branderig aanvoelt, is de kans groot dat je een liesschimmel hebt. Daarnaast kun je een liesschimmel herkennen aan een schurend gevoel langs je huid, wat best vervelend aan kan voelen. Je huid schilfert, daarnaast zal de binnenkant van je lies er rood en geïrriteerd uitzien als je een liesschimmel hebt. Op het moment dat je deze symptomen herkend, blijf er dan niet mee rondlopen, maar onderneem actie. Je kunt online geneesmiddelen kopen die je snel in huis hebt, waardoor je er na gemiddeld drie weken af kunt zijn. Deze geneesmiddelen zijn online zonder recept verkrijgbaar, waardoor je niet eerst naar de huisarts hoeft te gaan om jezelf te behandelen.
Je kunt liesschimmel bijvoorbeeld behandelen met een antischimmel crème. Als je deze crème erop smeert, zul je merken dat de huid minder rood wordt. Gemiddeld duurt het drie weken om liesschimmel te behandelen. Als de irritaties op de huid verdwenen zijn, kun je stoppen met het gebruiken van de crème. Je moet er altijd voor zorgen dat je huid goed droog is als je de crème erop smeert. Trek ook iedere dag schoon ondergoed aan. Blijven de klachten aanhouden, neem dan direct contact op met de huisarts. Schimmelinfectie bij de vrouw? Schimmelinfectie bij de man? Liesschimmels komen bij beide geslachten voor en zijn op dezelfde wijze te behandelen.
Een liesschimmel kun je voorkomen door kleren te dragen die niet irriteren. Als je bijvoorbeeld iedere dag een krappe, leren broeken zou dragen die niet goed ventileert, heb je een grotere kans op liesschimmel. Was jezelf het liefste zonder zeep. Zeep zorgt ervoor dat je het beschermlaagje op je huid verliest. Juist dit beschermlaagje zorgt ervoor dat je gewapend bent tegen schimmelinfecties. Wassen met water alleen, is dus prima om jezelf te verzorgen. Wil je toch graag zeep gebruiken? Spoel dan je huid altijd goed schoon na het wassen met zeep, zodat er geen zeepresten achterblijven. Goed afdrogen van je lies is belangrijk om de geliefde combinatie voor schimmels van warmte en vocht tegen te gaan. Wees altijd extra alert in vochtige ruimtes zoals kleedkamers van sportaccommodaties en sauna’s. Dit zijn plekken waar het altijd warm en vochtig is, je loopt op deze plekken dus extra risico om een liesschimmel op te lopen.

Daktarin bestellen

Meest verkochtNaam productActie
Voetschimmel Daktarin creme 20 mg/g 30 g Bekijk bij de drogist
Kalknagel Daktarin nagellakBekijk bij de drogist
Kalknagel Mycosan Anti Kalknagel XL 10ML inclusief vijlensetBekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Zelftest om vaginale infectie vast te stellen Bekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Canesten Capsules voor bacteriële vaginoseBekijk bij de drogist
Vaginale schimmelinfectie Canesten Gyno Gel voor bacteriële vaginoseBekijk bij de drogist
Schimmelinfectie penis Daktarin creme 20 mg/g 30 g Bekijk bij de drogist
Huidschimmel Canesten Skin Bekijk bij de drogist

Alternatief Daktarin

Itraconazol

Lamisil

Miconazol