Itraconazol

Itraconazol is een schimmel- en gist dodende stof. Het wordt in het algemeen voorgeschreven bij schimmelinfecties van de huid of de nagels, maar ook bij schimmelinfecties in interne organen.

Itraconazol

Het is verkrijgbaar in capsules en in de vorm van een orale oplossing of infuus. De duur van de kuur is zeer uiteenlopend en heeft te maken met de plek waar de infectie zich bevindt en met de heftigheid van de infectie. Het is van belang dat de kuur geheel afgemaakt wordt, ook als je geen symptomen meer hebt. De schimmel kan nog wel aanwezig zijn in je lichaam en alleen volledig gebruik zal ervoor zorgen dat de schimmel in zijn geheel verdwijnt.

Itraconazol wordt voorgeschreven bij schimmelinfecties van interne organen, zoals de longen, bij schimmelinfecties van de huid of nagels, bij vaginale schimmelinfecties en bij schimmelinfecties van de mond of slokdarm. Bij schimmelinfecties van de huid of nagels en vaginale schimmelinfecties wordt pas overgegaan tot het voorschrijven van itraconazol als de infectie hardnekkig is of van een heftigere aard. Bij interne schimmelinfecties is itraconazol over het algemeen de voorgeschreven soort schimmeldodend middel. Itraconazol bestrijdt de schimmel in het gehele lichaam en is dus effectief bij schimmelinfecties die met enige regelmaat terugkeren. Hierbij kan het zijn dat de schimmel sporen in het lichaam achter heeft gelaten, welke onder de juist condities opnieuw gaan groeien.

Bij bijwerkingen dien je ten eerste altijd contact op te nemen met je huidarts. Deze bijwerkingen kunnen bestaan uit het vasthouden van vocht, een gele kleur krijgen onder je oogleden, verkleuring van urine of ontlasting, het verlies van haar, tintelingen in je ledematen of een allergische reactie op de stof zelf. De allergische reactie heeft de volgende symptomen: huiduitslag, benauwdheid of kortademigheid en een opgezette keel of mond. Ook algemene klachten als last van je maag of darmen, hoofdpijn, duizeligheid of koorts kunnen bijwerkingen zijn. Al deze bijwerkingen komen echter zelden tot zeer zelden voor.
Itraconazol is niet altijd geschikt om te gebruiken. Het wordt zwangere en borst voedende vrouwen afgeraden, aangezien het een schadelijk effect kan hebben op ongeboren kind of baby. Ook moet je goed opletten als je naast itraconazol nog andere medicatie gebruikt. Zaak is dan om met je apotheek contact op te nemen om te informeren naar eventuele schadelijke neveneffecten die veroorzaakt kunnen worden door gelijktijdig gebruik. Soms kan je een overgevoeligheid voor het middel ontwikkelen. Krijg je klachten neem dan altijd contact op met je huisarts, zodat deze vast kan stellen of de klachten gerelateerd zijn aan allergie voor itraconazol.

Itraconazol kan soms onder de eigen naam verkocht worden, maar meestal wordt het onder de merknaam Trisporal verkocht. Het is op recept verkrijgbaar. Dit is onder andere vanwege de wisselwerkingen die met andere medicijnen kan optreden. Deze wisselwerkingen ontstaan bij een dusdanige hoeveelheid aan andersoortig medicatie dat het altijd van belang is om contact te hebben met je apotheek voordat je itraconazol neemt in combinatie met andere medicatie.

Itraconazol bestellen

InfectieNaam productPrijsActie
Vaginale schimmelinfectiesCanesten Gyno Crème 35GR€13,32
Bekijken
Vaginale schimmelinfectiesCanesten GYNO 1 Daagse Crème 1ST€15,65Bekijken
Vaginale schimmelinfectiesCanesten Gyno 1 Tablet 1TB€14,34Bekijken
VoetschimmelCanesten Foot Creme 20GR€7,76Bekijken
HuidschimmelCanesten Skin 30GR€10,68Bekijken

Andere medicijnen

Clotrimazol

Trisporal

Daktarin