Schimmelinfectie vrouw

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Het menselijk lichaam bevat een grote hoeveelheid aan gistachtige schimmels, de zogenaamde candida. Deze bevindt zich normaal gesproken in de darmen, maar ook op de warmere, vochtigere delen van het lichaam, zoals de mond en geslachtsdelen. Zolang je gezond bent, levert de candida schimmel geen problemen op en heeft het een nuttige functie voor het lichaam. Wanneer je echter ziek bent, of je immuunsysteem bijvoorbeeld minder werkzaam is, kan het zijn dat het gist ineens explosief groeit en zich omzet in een schimmel, daarmee de natuurlijke balans in je lichaam verstorend. Dit resulteert dan in een schimmelinfectie.

Meest verkocht Naam product Prijs
Vaginale schimmelinfectie Canesten Gyno 1 € 13,95

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Zoals vermeldt, ontstaat een schimmelinfectie als de schimmel explosief begint te groeien. Dit kan on andere gebeuren tijdens de volgende situaties: langdurige periodes van stress, het langdurig gebruik van antibiotica, het veelvuldig gebruik van geraffineerde levensmiddelen, het gebruik van de anticonceptiepil, langdurig gebruik van synthetische cortisonpreparaten en het langdurig gebruik van een aantal andere medicatie-soorten. In het algemeen is een verzwakt immuunsysteem, ontstaan door de eerder genoemde situaties, de boosdoener. Schimmelinfecties op de huid ontstaan vaak door beschadigingen en een warme, vochtige omgeving. Hiermee creëer je een goede voedingsgrond voor schimmels.

Symptonen vaginale schimmelinfectie

De symptomen van een schimmelinfectie kunnen zeer divers zijn, maar kunnen zich uiten in klachten van de spijsverteringsorganen, geslachtsorganen, het immuunsysteem, je energieniveau, de spieren en gewrichten en je hormonale systeem. Een vaak terugkerende klacht bij een schimmelinfectie van de huid is jeuk en huiduitslag. Deze klachten zijn bekend bij de meeste mensen, maar de lijst van symptomen is zeer lang en dit maakt het daarom moeilijk om puur aan de hand van symptomen een diagnose te stellen. Deze overvloed aan symptomen ontstaat omdat de schimmel het immuunsysteem nog verder aantast, waardoor er allerlei kwalen de kans krijgen om op te spelen.

Schimmelinfectie bij vrouwen

Er wordt vaak veronderstelt dat schimmelinfecties hoofdzakelijk of zelfs exclusief bij vrouwen voorkomen. Dit is echter onterecht. Het is wel zo dat vrouwen sneller en vaker een schimmelinfectie oplopen dan mannen. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld minimaal eenmaal in hun leven last van een vaginale schimmel. De vagina is door haar warmte en vochtigheid een kwetsbare zone voor schimmelinfecties. Ook de tegenwoordige trend van overmatige hygiëne waarbij de beschermende laag van de vagina verwijdert wordt, werkt dit in de hand.

Behandeling schimmelinfectie vrouw

Van belang is een algemene goede hygiëne die bestaat uit het regelmatig wassen met water en het goed droog houden van de geïnfecteerde plek. Daarnaast kan het helpen om geraffineerde voedingsproducten uit je dieet te weren. Voor de meeste oppervlakkige infecties zijn verschillende soorten zalven en andere behandelmethoden verkrijgbaar die vaak effectief de schimmel bestrijden. Welke voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van de locatie en de ernst van de infectie. Bij veel schimmelinfecties van de huid voldoen de middelen die over de toonbank verkrijgbaar zijn. Bij ernstige of herhaalde infecties is het aan te raden om naar je huisarts te gaan.

Miconazol

Je kunt onder andere een zalf met miconazol gebruiken, een werkzame stof welke uitstekend werkt bij huidinfecties en schimmelinfecties van de nagel. Deze is onder andere verkrijgbaar onder de merknaam Daktarin. Over het algemeen vermindert het de klachten van huidinfecties binnen twee tot zes weken. Bij acne kan het effect hebben binnen vier tot twaalf week, terwijl een nagelinfectie gemiddeld rond de acht maanden genezen is. Er kan een branderig gevoel op de huid ontstaan, maar dit trekt weer weg. Er wordt afgeraden dit middel te gebruiken als je de antistollingsmiddelen fenprocoumon of acenocoumaral gebruikt.

Soorten Miconazol Product Prijs
Daktarin Creme 2% 15 g €7,90
Daktarin Creme 20mg/g 30g €12,20
Fluconazol Fluconazol 150 mg 1 caps. €48,00
Diflucan Diflucan 150 mg 1 caps. €48,00

Terbinafine

Verder is er de werkzame stof terbinafine. Deze is onder andere verkrijgbaar onder de merknaam Lamisil. Bij voetschimmel verminderen de klachten al binnen enkele dagen. Andere huidinfecties duren wat langer, gemiddeld tussen de twee en zes weken. Een schimmelnagel geneest binnen anderhalf tot vier maand. Het is echter wel van belang om de gehele kuur af te maken, ook als de symptomen alweer verdwenen zijn. Er kunnen lichte bijwerkingen ontstaan die resulteren in klachten van het spijsverteringsysteem, pijn in het hoofd, spieren en gewrichten, huiduitslag en een overgevoeligheid voor de zon.

Soorten Terbinafine Product Prijs
Terbinafine 250mg 14 tabl. € 48,00
Terbinafine 250mg 84 tabl. € 52,70
Lamisil Hydrofiele creme 1% 15 g OTC € 9,90
Lamisil 10mg/g Spray 15ml € 10,50

Itraconazol

Daarnaast is er het werkzaam bestandsdeel itraconazol, welke geschikt is voor de behandeling van vaginale slijmvliezen en voor intern gebruik. Dit is onder andere verkrijgbaar onder de merknaam Trisporal. Een vaginale schimmelinfectie kan hiermee al binnen enkele dagen genezen zijn, terwijl andere infecties wisselende genezingstijden hebben. Deze kunnen tussen de twee weken en zes maanden liggen. Ook in dit geval dient de kuur geheel afgemaakt te worden. Er kunnen negatieve wisselwerkingen met andere medicaties optreden en het is daarom van belang dat je met je apotheker bespreekt of je het met andere medicijnen kan gebruiken. Dit geldt zowel voor medicatie die over de toonbank verkocht wordt bij apotheken en drogisterijen als bij voorgeschreven medicatie.

Soorten Itraconazol Product Prijs
Sporanox (Itraconazol) 10mg/ml 150 ml € 164,50
Itraconazol 100 mg 15 caps. € 71,00

Welk middel is het meest geschikt?

Welke zalf je uiteindelijk kiest bij een oppervlakkige infectie is afhankelijk van je precieze klachten. Als je vaginale slijmvliezen bijvoorbeeld zijn aangetast, dan wordt de werkzame stof itraconazol vaak aanbevolen. Deze wordt door middel van pillen of een drank toegediend. Dit geldt ook voor inwendige schimmelinfecties, zoals van de longen en van de mond of slokdarm. Maar voor de behandeling van kalknagels voldoet de werkzame stof miconazol, welke bijvoorbeeld toegepast kan worden via een nagellak van het merk Daktarin. Bij voetschimmel en andere huidschimmels wordt ook vaak gekozen voor het werkzame bestanddeel terbinafine, welke zowel in een crème als in een orale toepassing verkrijgbaar is.

Meest verkocht Naam product Prijs
Vaginale schimmelinfectie Canesten Gyno 1 € 13,95