Miconazol

Miconazol bestel je eenvoudig online. Het is een middel dat helpt om schimmels, gisten en bacteriën te doden. Het werkt goed bij bestrijding van infecties van de huid, nagels en soortgelijke problemen.

Direct Miconazol varianten bekijken online

miconazol

Driedelige verpakking met kleine dosis 

Miconazol voor huidschimmelinfecties Leidapharm’s Antischimmelcrème met Miconazolnitraat is effectief tegen voetschimmel, vaak zwemmerseczeem genoemd, en schimmelnagels. Het is eveneens geschikt voor (jonge) kinderen met huidschimmelinfecties, zoals luieruitslag, eikelontsteking, en voetschimmel.

  • Bestemd voor de behandeling van voetschimmel, schimmelnagels en hevige luieruitslag.
  • Te gebruiken door kinderen vanaf de leeftijd van 1 maand.
  • Alleen voor extern gebruik.
  • Na het openen van de tube 12 maanden houdbaar

Miconazol informatie

Miconazol is een stof die voorgeschreven wordt door artsen om schimmels, bacteriën en gisten te doden. Het is daarmee zeer effectief in het bestrijden van onder andere schimmelinfecties van huid en nagels, maar ook bij smetplekken in lichaamsplooien, acne en de behandeling van een aantal soorten huidinfecties, zoals erythrasma of pitted keratolysis. Het is daarmee een zeer veelzijdig te gebruiken medicijn in de bestrijding van schimmelinfecties. Miconazol is alleen voor uitwendig gebruik en wordt nooit oraal voorgeschreven. Voor inwendige schimmelinfecties worden andere werkzame bestanddelen gebruikt, zoals itraconazol.

Schimmelinfecties kunnen op verschillende plekken op de huid opkomen. Schimmels en gisten komen van nature altijd op de menselijke huid voor, maar in sommige omstandigheden kan hierdoor een infectie ontstaan. Dit kan komen door een verminderde weerstand, maar ook door beschadiging of verzwakking van de huid. Vaak komen bij een schimmelinfectie van de huid symptomen voor als irritatie, schilfering, jeuk of roodheid.

Miconazol is een medicijn dat de schimmels moet doden die verantwoordelijk zijn voor de infectie. Het wordt door artsen aangeraden om altijd de antibioticakuur af te maken, aangezien de symptomen wel kunnen verdwijnen, maar de schimmel nog altijd aanwezig kan zijn in het lichaam. Miconazol bestrijdt naast schimmels ook schadelijke bacteriën die zich op de huid bevinden en welke huidaandoeningen kunnen veroorzaken. Het wordt bijvoorbeeld voorgeschreven bij erythrasma of pitted keratolysis. 

Bij erythrasma veroorzaken bacteriën bruine of rozig bruine vlekken in de lichaamsplooien. Bij pitted keratolysis ontstaan kleine putjes in het eelt van de voetzolen die er als zweren kunnen uitzien. Deze aandoeningen hebben allen baat bij een goede persoonlijke hygiëne waarbij vooral gelet wordt op het droog en schoon houden van de geaffecteerde plekken, maar ze kunnen daarnaast ook behandeld worden met miconazol.

Acne staat bekend als een huidaandoening bij jongeren, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Acne moet niet verward worden met jeugdpuistjes. Het is een legitieme en soms permanent beschadigende huidaandoening. Door hormonale veranderingen verhoogt de productie van talg, een vet welke normaal gesproken de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. Bij verhoogde productie kan de talg zich echter gaan ophopen en daarmee verstoppingen veroorzaken. Als de acnebacterie hier bijkomt, kan de plek gaan ontsteken en ontstaan er puisten. Miconazol verwijdert de acnebacterie en wordt altijd gebruikt in combinatie met benzoylperoxide, voor een optimaal effect.

Miconazol is effectief bij het bestrijden van vaginale schimmelinfecties. Het is verkrijgbaar in de vorm van capsules en crème. De symptomen van jeuk en abnormale afscheiding dienen binnen enkele dagen te verdwijnen nadat je begint met de kuur. Het kan zijn dat de klachten van geïrriteerdheid, een branderig gevoel en jeuk eerst wat intensiveren, maar deze bijkomende klachten gaan in het algemeen snel weer weg. Het is van belang dat je de gehele kuur afmaakt. Je kan het beter niet gebruiken tijdens de menstruatie. Het is ook van belang om te weten dat miconazol rubber aantast. Hierdoor loop je een risico op ongewenste zwangerschap tijdens condoomgebruik.

Miconazol wordt bijna altijd in een kuur gebruikt. Je gebruikt dus voor een langere periode het product. Het is altijd van belang om een kuur af te maken, ook als je lichaam geen symptomen meer vertoont. De schimmel kan namelijk nog altijd aanwezig zijn en alleen geheel gebruik van een kuur kan dit voorkomen. Als je een dosis vergeet, pas deze dan toch nog zo snel mogelijk toe. Dit kan desnoods nog de volgende dag. Is het echter alweer tijd voor de volgende dosis, verleng dan de kuur met de vergeten dosis, zodat je toch nog de kuur in zijn geheel kan gebruiken. De lengte van een kuur is afhankelijk van de locatie en de heftigheid van de infectie.

Bijwerkingen komen zeer zelden voor. Er kan lichte irritatie van de huid ontstaan. Dit kan zich ook uiten in een warm of branderig gevoel of door middel van jeuk. Dit dient echter binnen enkele dagen weer te verdwijnen. Als dit niet gebeurt, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Daarnaast ontwikkelen sommige mensen een overgevoeligheid voor miconazol. Je kan dan huiduitslag krijgen in de vorm van rode plekken of galbulten. Ook kan er jeuk ontstaan. Ook in dit geval kan je het beste contact opnemen met je huisarts of met je apotheker. Mocht je overgevoelig blijken te zijn, dan kan er gewisseld worden naar een ander soort schimmeldodend middel.

Er zijn verder geen beperkingen omtrent autorijden, het drinken van alcohol of het nuttigen van bepaalde levensmiddelen. Ook is het geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Wel wordt bij het geven van borstvoeding aangeraden dat als je het op de tepel gebruikt deze goed schoon te maken met water voordat je de baby aanlegt. Gebruik je de antistollingsmiddelen fenprocoumon of acenocoumarol, dan wordt het gebruik afgeraden. Miconazol versterkt namelijk de effecten van deze medicatie.

Miconazol is onder verschillende merknamen te verkrijgen. Welke geschikt is voor jou is afhankelijk van waar je schimmel zich precies bevindt. Ook is het verkrijgbaar als middel om acne en andere huidaandoeningen te bestrijden. Wereldwijd de meest gebruikte merknaam waaronder miconazol te verkrijgen is, is Daktarin. De ervaring wijst uit dat de producten van Daktarin vaak een goede bestrijding van huidschimmel, vaginale schimmel, voetschimmel en kalknagels bieden. Bovendien hebben de producten van Daktarin een grote verscheidenheid en kunnen dus veel soorten schimmelinfectie bestrijden.

Daktarin heeft verschillende soorten producten, waaronder een strooipoeder, een crème en een nagellak met welke je kalknagels behandelt. De crème kan naast het gebruik voor voetschimmel ook gebruikt worden voor schimmelinfecties van de huid. Het strooipoeder wordt vaak voorgeschreven in combinatie met de crème bij een voetschimmel infectie. De nagellak van Daktarin is geschikt voor de behandeling van kalknagels. De lengte van de behandeling is verschillend per product en daarnaast ook afhankelijk van de omvang en de locatie van de infectie. Daarnaast is er Daktarin Gyno verkrijgbaar, in capsule en crème, voor behandeling van vaginale schimmel.

Andere medicijnen

Clotrimazol

Lamisil

Daktarin