Lamisil

Lamisil is een merk van producten die het middel terbinafine bevatten. Dit middel wordt vooral gebruikt bij infecties van de huid en bij huidaandoeningen.

Lamisil

Lamisil is de merknaam van een reeks producten welke het schimmeldodend middel terbinafine bevatten. Deze stof beschadigt de celwand van de schimmel en laat de schimmel daardoor afsterven. Lamisil is voornamelijk werkzaam bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmels of andere candida-infecties en bij de huidaandoening pityriasis versicolor. Lamisil heeft hiervoor producten ontwikkeld die zowel lokaal op de huid als intern gebruikt kunnen worden. Zo kan je de schimmel zowel op de geïnfecteerde plek als in je gehele lichaam bestrijden.

Op je huid, nagels en haren groeien verschillende soorten schimmels. Normaal gesproken beschermt je huid tegen infecties van deze schimmels, maar soms ontstaat door uiteenlopende oorzaken toch een infectie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je huid beschadigd of geïrriteerd is geraakt, of veel met warmte en vocht in aanraking is geweest en geen tijd heeft gehad om te herstellen. Ook het overmatig wassen met zeep, waardoor je je natuurlijke beschermingen letterlijk wegwast, kunnen schimmelinfecties veroorzaken. Daarnaast zijn mensen met een verminderde weerstand een risicogroep.

Zoals gezegd, kan Lamisil ook gebruikt worden bij de huidaandoening pityriasis versicolor. De huidaandoening wordt in de volksmond zomergist genoemd. Het is een verder onschuldige huidaandoening, waarbij de huid op de hals, borst en rug bedekt wordt met verkleurde vlekjes. Deze kunnen gaan schilferen en jeuken. Het is niet besmettelijk, maar kan toch veel ongemak opleveren door de jeuk en de opvallende huidverkleuringen. Deze kunnen onzekerheid veroorzaken. Pityriasis versicolor kan goed behandeld worden door middel van Lamisil. Naast gebruik van de crème of tabletten wordt aangeraden om de geaffecteerde huid goed schoon en droog te houden en geen vettige crèmes of zonnebrandmiddelen te gebruiken.

Lamisil kan verder gebruikt worden bij de verschillende schimmelinfecties die bekend staan onder de namen atleetvoet, ringworm en katrienewiel. Atleetvoet is een schimmelinfectie die zich op de voet en dan met name tussen de tenen bevindt. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Ringworm treedt vooral op in huidplooien. De besmette plek heeft een duidelijke rand en jeukt flink. Ook vormen zich vaak blaasjes. Katrienewiel komt overal op het lichaam voor, maar concentreert zich meestal op het hoofd, de hals, het gezicht of je armen. Het ziet eruit als een cirkelvormige vlek waarbij er schilfers te zien zijn en de huid flink jeukt.

Bij initieel gebruik van Lamisil op de huid kan er lichte irritatie optreden. Dit manifesteert zich in een branderig gevoel of in algemene irritatie van de huid. Over het algemeen trekken deze klachten binnen enkele dagen weg. Als zij langer aanhouden, dient de huisarts geraadpleegd te worden. Mocht de irritatie of branderigheid langer aanhouden, dan kan dit een indicatie zijn dat je allergisch bent voor het middel. Bij intern gebruik van Lamisil kunnen er klachten van het maagdarmkanaal ontstaan. Vaak is dit te verhelpen door de tabletten met wat voedsel in te nemen. Daarnaast kan je pijn in het hoofd, de gewrichten en je spieren krijgen. Ook kan je huid overgevoelig reageren op zonlicht.

Het is van belang dat je de crème dun aanbrengt. De crème mag niet meer zichtbaar zijn. Behandel de plek met een extra twee centimeter rondom. De schimmel kan zich namelijk iets verder verspreidt hebben dan zichtbaar is. Bij de tabletten is het van belang dat je ze inneemt met wat water rondom de maaltijd. De lengte van gebruik is zeer wisselend en varieert van enkele dagen tot een aantal maanden. Vooral bij kalknagels kan de duur tot in de maanden lopen. Het is van belang dat je altijd de kuur afmaakt, ook als de klachten al verminderd of zelfs geheel verdwenen zijn. Volg verder altijd de gebruiksaanwijzingen om de optimale behandeling te verkrijgen.

Er zijn verschillende soorten zalf van Lamisil te koop. De voetschimmel zalf biedt een behandeling van zeven dagen waarbij je dagelijks eenmaal smeert. Deze behandeling is twee keer zo snel als de behandeling via zalfjes met het bestanddeel miconazol. Daarnaast is er ook Lamisil Once. Bij deze zalf is een eenmalige behandeling van beide voeten voldoende. Lamisil Once zorgt voor een laagje over de voeten heen welke tot 13 dagen lang werkt. Om dit te bereiken dien je de eerste vierentwintig uur je voeten niet te wassen. Verder is er Lamisil Dermgel. Dit product is ook geschikt voor bijvoorbeeld ringworm en katrienewiel welke zich op andere delen van het lichaam bevindt dan de voet.

Naast de verschillende producten van Lamisil die schimmelinfecties op plaatselijk niveau bestrijden, zijn er ook tabletten verkrijgbaar. Deze bestrijden de schimmelinfectie door het gehele lichaam heen. Dit kan van belang zijn bij hardnekkige schimmelinfecties of schimmelinfecties die herhaaldelijk optreden. De schimmel heeft dan sporen in het lichaam achtergelaten. Onder de juiste condities zetten de sporen zich wederom om naar schimmels. In dat geval is een plaatselijke bestrijding van de schimmel nutteloos, aangezien dit maar een klein gedeelte van de schimmel vernietigd.

Lamisil bestellen

InfectieNaam productPrijsActie
Huidschimmel, voetschimmelLamisil Creme Once 1% 4GR€14,39
Bekijken
VoetschimmelLamisil Spray 1% 15ML€10,27Bekijken
Huidschimmel, voetschimmelLamisil Creme 1% 15GR€10,27Bekijken
Huidschimmel, voetschimmelLamisil 5th Panel Cream - 15 Gram€9,99Bekijken
VoetschimmelLamisil Voetschimmelcréme€10,29Bekijken

Andere medicijnen

Itraconazol

Terbinafine

Miconazol