Kalknagel

Opeens valt je op dat een van je teennagels niet meer mooi van vorm is. Hij ziet er zelfs een beetje misvormd uit en je voelt jezelf hierdoor niet erg zelfverzekerd, bij het strand of in het zwembad. De kans is groot dat je een kalknagel hebt. De benaming hiervan is niet geheel terecht, want zodra je nagel echt een ander uiterlijk krijgt en zelfs los kan laten, is er sprake van een schimmelinfectie. Een kalk- of schimmelnagel is vooral een cosmetisch probleem en komt bij ruim een kwart van de bevolking voor. Behandeling is daarmee niet noodzakelijk, maar aangezien een schimmelnagel zeer besmettelijk is, is dit wel gewenst. Daarnaast ziet het er onverzorgd uit.

Kalknagel behandelen

De rand van je nagel wordt dik, brokkelig en kan los gaan laten. In sommige gevallen kan zelfs de gehele nagel loslaten. Daarnaast verkleurt je teennagel zichtbaar. Deze verkleuring kan witgeel zijn, maar ook groen of bruin. Kalknagels vindt je meestal op de voet, maar soms springt de schimmel over naar de nagels van de handen. Je kan dan wat vervelling en blaasjes op de huid krijgen. Dit ontstaat door een overgevoeligheid voor de kalknagel zelf. Meestal is de nagel van je dikke teen de eerste nagel die geïnfecteerd raakt. De nagel kan in sommige gevallen geheel loslaten, maar groeit in de loop van de tijd weer terug.

kalknagel

De schimmels die een kalk- of schimmelnagel veroorzaken zijn besmettelijk. Ze gedijen goed in vochtige omgevingen, zoals kleedkamers of doucheruimtes in sportscholen of zwembaden. Kalknagels komen dan ook regelmatig voor bij sporters, onder andere door de combinatie van gemeenschappelijke ruimtes en het soort schoeisel dat vaak door sporters gebruikt wordt. Draag je vaak krappe schoenen die slecht ventileren, dan loop je ook een verhoogd risico. Schimmels gedijen immers prima in vochtige, broeierige omgevingen. Ook kunnen krappe schoenen voor huidbeschadigingen zorgen waardoor de schimmel meer kans krijgt om zich te nestelen.
Om te beginnen dient de nagel goed droog gehouden te worden. Bij een kalk- of schimmelnagel aan de voet betekent dit het veelvuldig wisselen van sokken en het dragen van goed geventileerde schoenen die daarnaast niet te krap zitten. Ook moeten de voeten na het wassen goed afgedroogd worden. Het valt verder aan te raden om in openbare ruimtes ten minste slippers te dragen. Knip de nagel zelf zo kort mogelijk. Daarnaast kun je een antischimmelzalf gaan gebruiken welke de schimmel doodt die de infectie heeft veroorzaakt.

Dit is afhankelijk van de ernst van een kalknagel. Meestal is een kalknagel verder niet ernstig, maar vooral cosmetisch gezien storend. In dat geval is een behandeling met een nagellak zoals de beschikbare nagellak van Daktarin voldoende. Is de kalknagel echter ernstig en veroorzaakt deze veel klachten, dan is het raadzaam om met je huisarts te overleggen. Deze kan je dan een oraal te nemen schimmeldodend medicijn aanraden, zoals een middel met terbinafine of met itraconazol. In het laatste geval is er bijvoorbeeld Trisporal beschikbaar. Deze middelen worden ook geadviseerd bij een regelmatig terugkerende kalknagel.

Heb je een lichte schimmelinfectie, dan kan je overwegen om de nagellak van Daktarin te gebruiken. Raadpleeg wel altijd eerst je huisarts voordat je dit doet. De nagellak dient een of twee keer per dag aangebracht te worden, nadat de nagel eerst schoongemaakt is met aceton. Dit zorgt ervoor dat het laagje schimmeldodend middel de nagel kan blijven bereiken. Het gebruik van de nagellak is over een periode van zeven tot acht maanden. Je dient de nagel altijd zo kort mogelijk geknipt te houden. Daarnaast is het aan te bevelen om in je schoenen en sokken Daktarin strooipoeder te gebruiken, zodat je herhaalde infectie van je nagels voorkomt.

Bij meer hardnekkige of regelmatig terugkerende kalknagels wordt soms terbinafine voorgeschreven. Dit kan het beste oraal ingenomen worden. Hiervoor wordt een langdurige kuur voorgeschreven die vaak een half jaar in beslag kan nemen. In sommige gevallen kan ook het middel itraconazol voorgeschreven worden, welke verkrijgbaar is onder de merknaam Trisporal. Welke geschikt is voor jou, is afhankelijk van je gevoeligheid voor de werkzame bestanddelen. Vaak is je apotheker hiervan op de hoogte bij eerder gebruik.

Mocht je besluiten om antischimmelpillen te nemen, dan is het raadzaam om contact met je huisarts op te nemen als je bepaalde klachten begint te ontwikkelen. Wordt je misselijk, krijg je geelzucht (welke zich uit in een gele kleur die door je huid schemert of in geel oogwit), overmatige jeuk of verkleurt je plas of ontlasting zichtbaar, dan is het zaak om aan de bel te trekken. Het kan zijn dat je een overgevoeligheid hebt voor het werkzame bestanddeel. Er kan dan gewisseld worden met de soort pil.

In de basis kun je rekening houden met onderstaande adviezen:

  • zorg na douchen dat uw voeten schoon en droog zijn
  • laat uw voeten ademen door het dragen van goed schoeisel
  • houd je nagels kort
  • loop niet op blote voeten in zwembaden of andere gedeelde gebieden
  • behandel de nagel zo snel mogelijk om verspreiden naar andere nagels te voorkomen
  • deel geen sokken met anderen

In ernstige gevallen kun je uitwijken naar het ziekenhuis. De behandeling kan uit verschillende methoden bestaan:

  1. Lasertherapie: Laserbehandelingen kunnen worden gebruikt om de schimmel direct onder de nagel aan te pakken. De warmte van de laser is bedoeld om de schimmelcellen te vernietigen zonder omliggend weefsel te beschadigen.

  2. Nagelverwijdering: In zeer ernstige gevallen waarin de nagel ernstig beschadigd is of de infectie niet reageert op medicatie, kan een chirurgische verwijdering van de nagel nodig zijn. Dit biedt de kans aan een nieuwe, gezonde nagel om te groeien.

Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt vaak af van de ernst van de infectie en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van kalknagels tijd kan vergen en dat de infectie soms terug kan komen. Daarom is het belangrijk om nauw samen te werken met een medisch professional voor de beste resultaten.

Kalknagel tegengaan