Huidschimmel

Ieder mens heeft verschillende soorten schimmel die groeien op het haar, de nagels en de huid. Normaal gesproken kunnen deze schimmels geen kwaad, maar soms ontstaat toch een schimmelinfectie. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je regelmatig te strakke kleding draagt die de huid irriteert en beschadigd. Of omdat je teveel met zeep wast, waardoor het beschermende vetlaagje op je huid verdwijnt. Maar ook omdat je bijvoorbeeld veel in warme en vochtige omgevingen bent, waarbinnen schimmels goed gedijen. Daarnaast loop je ook meer risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie als je een verminderde weerstand hebt.

Huidschimmel behandelen

Vaak zijn de eerste symptomen een branderig en jeukend gevoel op de huid. Je begint rode plekken te zien die soms schilferen en vaak hinderlijk jeuken. Soms ontstaan er vlekken in de vorm van een ring. Deze zetten dan steeds verder uit, terwijl de binnenkant van de plek geneest. Dit heet ook wel ‘ringworm’, al heeft het met wormen niks te doen. Soms heb je ook kleine blaasjes of puistjes. Op je vingers en handpalmen kan je ook vervelling en blaasjes krijgen. Dit is dan een reactie op een schimmelinfectie op een andere plek op of in je lichaam en is te wijten aan een overgevoeligheid voor huidschimmelinfecties.

Witte, bruine of roze schilfers kunnen wijzen op Pityriasis Versicolor. Vlekken kunnen voorkomen op, borst, armen en soms op het gezicht.

Je kunt de plek waar de infectie zich bevindt het beste gewoon wassen zonder zeep of andere substanties. Ook is het zaak de huid goed droog te houden. Schimmels houden immers van vochtigheid. Heb je bijvoorbeeld een schimmelinfectie in een huidplooi, gebruik dan talkpoeder. Zorg ervoor dat je geen kleding draagt die tegen de al geïrriteerde huid aankomt. Dit zorgt alleen maar voor meer beschadiging en dus voor meer ruimte voor de schimmel om te groeien. Daarnaast valt het aan te raden om een middel te gebruiken dat schimmeldodende bestanddelen bevat. Bij een oppervlakkige schimmelinfectie is hiervoor het gebruik van bijvoorbeeld een zalf aan te raden. Bij zwaardere en hardnekkigere infecties wordt vaak een schimmeldodende pil aangeraden.
Ja. Naast het cosmetische ongemak dat huidschimmel kan veroorzaken, is het ook vaak besmettelijk. Vooral ringworm is zeer besmettelijk en dient effectief behandeld te worden. Zelfs als je symptomen dus niet voor ongemak zorgen, valt het aan te bevelen om je huidschimmel te behandelen. Je wilt immers geen mensen in je omgeving besmetten die misschien niet zo’n krachtige weerstand hebben als jijzelf en wel goed ziek kunnen worden van een schimmelinfectie van de huid. Besmetting wordt niet alleen veroorzaakt door direct huidcontact, maar ook door contact met bijvoorbeeld bekleding of vloeren. Je bent dus een bron van ziektekiemen.
Bij een schimmelinfectie van de huid kan je verschillende soorten producten krijgen, elk met een ander werkzaam bestanddeel. Deze antischimmelmiddelen of schimmeldodende middelen beschadigen de celwand van de schimmel waardoor deze uiteindelijk sterft omdat hij zich niet kan regenereren. Je merkt vaak binnen enkele dagen al dat de klachten verminderen en je geneest vaak van een infectie binnen een aantal weken. Welk product voor jou geschikt is, is afhankelijk van waar op de huid je schimmel zich bevindt en hoe heftig de infectie is.
Een van de crèmes die verkrijgbaar is met terbinafine als werkzame stof is Lamisil. Lamisil heeft een aantal producten die specifiek gericht zijn op voetschimmelinfecties. Deze producten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, waarbij gebruikersgemak altijd voorop staat. Lamisil heeft naast twee soorten zalf voor voetschimmel ook een spray verkrijgbaar. Daarnaast is er Lamisil Dermgel beschikbaar, welke op het gehele lichaam gebruikt kan worden. Deze gel is ook geschikt om de huidaandoening pityriasis versicolor te behandelen. Bij deze huidaandoening ontstaan op de romp en hals verkleuringen door verstoring van de natuurlijke pigmentaanmaak.
Daktarin is wereldwijd een van de meest gebruikte merknamen tegen huidschimmel. Dit is vanwege de hoge mate van effectiviteit van de producten van Daktarin. De crème van Daktarin wordt hoofdzakelijk ingezet bij voetschimmel, maar is ook effectief bij schimmel op andere gedeeltes van het lichaam. Gebruik je de crème wel voor voetschimmel, dan is het aan te raden om deze in combinatie met Daktarin strooipoeder te gebruiken. Met de strooipoeder kan je je schoenen en sokken behandelen om zo verdere besmetting te voorkomen.

Itraconazol is voor inwendig gebruik en kan verkregen worden in de vorm van pillen en als drank. De pillen dienen ingenomen te worden tijdens de maaltijd, terwijl de drank op een lege maag gedronken dient te worden. Dit middel mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen of door vrouwen die borstvoeding geven. Neem je andere soorten medicatie, onafhankelijk van of deze voorgeschreven zijn of over de toonbank verkregen zijn, dan dien je contact op te nemen met je apotheek. Het kan namelijk zijn dat de combinatie van medicaties ongewenste neveneffecten heeft. Mocht je andere bijverschijnselen krijgen, neem dan altijd contact op met je huisarts. Itraconazol is verkrijgbaar onder de merknaam Trisporal en wordt voorgeschreven bij hardnekkige of regelmatig terugkerende infecties.

Huidschimmel medicatie

Naam productPrijsActie
Daktarin Crème 20mg Miconazol 15GR
€8,41
Bekijken
Leidapharm Miconazolnitraatcreme 30GR
€6,00Bekijken
Daktarin Strooipoeder 20mg Miconazol 20GR€8,41Bekijken
Daktarin 20mg Miconazol Crème en Strooipoeder 2ST
€22,51Bekijken
Healthypharm Antischimmelcrème Miconazolnitraat 20mg 30GR
€6,12
Bekijken

Andere medicijnen

Clotrimazol

Lamisil

Daktarin