Hoofdschimmel

Hoofdschimmel is een infectie van je hoofdhuid. Deze infectie bevindt zich altijd op de behaarde gedeeltes van je hoofd. Er ontstaan hierin ronde plekken die rood worden, soms puisten ontwikkelen en gaan schilferen. Soms kunnen er kale plekken ontstaan als de haren afbreken. Soms verspreidt de infectie zich naar de baard of naar de onderarmen en handruggen. Schimmels bevinden zich op ieder mens, maar een infectie van het hoofd ontstaat pas als de schimmel de haarzakjes in gaat en deze als voedingsbodem gaat gebruiken. Hoofdschimmels zijn zeer besmettelijk en kan zelfs overgedragen worden door mensen die geen zichtbare symptomen hebben.

Hoofdschimmel behandelen

Sommige schimmels die een hoofdschimmel infectie veroorzaken, worden overgedragen van mens naar mens. Het kan ook zijn dat je besmet bent door een dier. Vooral het nauwe contact met huisdieren werkt dit in de hand. Als je hoofdschimmel ontwikkelt, is het altijd zaak om zowel de mensen als de dieren in je directe omgeving te controleren op schimmelinfectie. Ben je besmet door een dier, dan ben je zelf niet besmettelijk, maar het dier blijft wel een bron en dient dus behandeld te worden door een dierenarts. Is een van je familieleden de bron van besmetting, dan dien je alle gezinsleden en je omgeving te behandelen.

Hoofdschimmel is een frequent voorkomende schimmelinfectie bij kinderen tussen de drie en zeven jaar. Zij zijn bij uitstek een risicogroep vanwege het regelmatige contact met mogelijke bronnen van besmetting. Kinderen spelen vaak uitbundig met aanwezige huisdieren, bijvoorbeeld en delen makkelijk mutsen, sjaals. Bovendien zitten ze regelmatig tijdens het spelen met de hoofden bij elkaar. Hierdoor ontstaan soms op scholen kleine epidemieën van hoofdschimmel. Kinderen zijn daarnaast sneller geneigd om te gaan krabben, waardoor ze meer risico lopen op het ontstaan van permanente littekens of kale plekken. Vroeger werd aangeraden om besmette kinderen twee weken thuis te houden, maar aangezien besmetting ook veroorzaakt kan worden door iemand die geen symptomen vertoont, is dit vandaag de dag niet langer een advies.

Behandeling is niet alleen vanwege cosmetische overwegingen noodzakelijk. Na genezing kunnen bij hoofdschimmel permanente kale plekken en littekens op de hoofdhuid ontstaan. Daarnaast kan je dus zelf een bron van besmetting vormen. Deze besmetting wordt niet alleen door huid op huid contact overgedragen, maar kan ook overgedragen worden door het delen van kleding, zoals mutsen, jassen en sjaals. Zelfs haarspeldjes kunnen hoofdschimmel onder de leden van een gezin verspreiden. Het is daarom altijd zaak om hoofdschimmel zo snel mogelijk te behandelen, zowel bij mens als dier.

Hoofdschimmel wordt vaak behandelt door het gebruik van een antischimmelgel gecombineerd met het gebruik van antischimmelpillen, zoals de tabletten van Lamisil of Trisporal. Was je haar regelmatig, maar zonder zeep of andere wasproducten. Was je je haar wel met zeep, spoel het dan grondig uit zodat er geen resten achterblijven. Deze zeepresten zorgen voor irritatie. Droog je hoofdhuid en haar grondig; een vochtige omgeving is een uitstekende voedingsbodem voor een schimmel. Probeer ook zo min mogelijk aan je hoofdhuid te zitten met vingers en handen. Dit vergroot de kans op besmetting en irritatie.

Vanwege de grote besmettelijkheid van hoofdschimmel is het van belang om ook je omgeving te reinigen. Gebruik je eigen kam of borstel en deel geen kledingstukken of gebruiksvoorwerpen die met de hoofdhuid in contact komen. Reinig deze voorwerpen door ze bijvoorbeeld tien tot vijftien minuten in een chlooroplossing te leggen of behandel ze met schoonmaak-alcohol. Was beddengoed en kleding op een hoge temperatuur. Het is bij de aanwezigheid van besmette kinderen zelfs aan te raden om speelgoed af te nemen met schoonmaak-alcohol.
De symptomen zullen niet meteen verdwijnen. In het begin van de behandeling kunnen ze zelfs nog wat verergeren. Raak hier niet van in paniek, maar ga door met de behandeling. Het is van belang dat je een kuur altijd afmaakt om zekerheid te hebben dat je de schimmel daadwerkelijk gedood hebt. Na enkele weken zal je verbetering zien bij de geaffecteerde plekken. Het kan tot een aantal maanden duren voordat de haargroei weer daadwerkelijk terugkeert. Behandeling zorgt er bijna altijd voor dat het haar ook daadwerkelijk weer aangroeit.
Je kan bijvoorbeeld een antischimmelpil gebruiken zoals Trisporal. Trisporal bevat de werkzame stof itraconazol. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je deze pillen niet nemen. Ze kunnen een negatief effect op de baby hebben. Daarnaast kan de antischimmelpil de werking van andere medicijnen beinvloeden. Zo versterkt het bijvoorbeeld de werking van antidepressiva, maar verzwakt het juist de werking van de pil. Ook heb je een kleine kans op het ontwikkelen van leverproblemen. Let dus goed op de kleur van de huid rondom je ogen en de kleur van je oogwit. Mochten deze gelig worden, neem dan meteen contact op met je huisarts.

Hoofdschimmel medicatie

Naam productPrijsActie
Canesten Skin 30GR€10,68
Bekijken
Healthypharm Terbinafine Anti-Schimmel Crème 15GR
€5,65Bekijken
Myk-1 Crème 30GR€9,31Bekijken
Lamisil Creme 1% 15GR€10,27Bekijken
Lamisil Spray 1% 15ML
€10.27
Bekijken

Andere medicijnen

Clotrimazol

Terbinafine

Daktarin