Clotrimazol

Clotrimazol is een antischimmelmiddel vaak gebruikt bij vaginale schimmelinfecties. Het is in verschillende vormen verkrijgbaar.

Itraconazol

Clotrimazol is een antischimmelmiddel dat wordt gebruikt bij vaginale schimmelinfectie. De meeste vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. De vaginale flora wordt bij een vrouw verzorgd door schimmels en vaginale bacteriën. Echter, onder bepaalde omstandigheden krijgen schimmels de kans om snel te groeien. Dit kan leiden tot een vervelende schimmelinfectie. Met Cotrimazol kan deze schimmelinfectie worden behandeld.

Door Clotrimazol te gebruiken, worden de schimmels gedood en zal de schimmelinfectie verdwijnen. Om je schimmelinfectie goed te behandelen kun je online en zonder recept, Clotrimazol creme kopen. Als je schaamlippen zijn geïnfecteerd, kun je deze creme hierop aanbrengen. De creme helpt ook goed tegen jeuk en een branderig gevoel. Sommige cremes zijn overigens voor inwendig gebruik, sommige cremes voor uitwendig gebruik. Lees altijd goed de bijsluiter, zodat je het op de juiste manier kunt gebruiken. Naast Clotrimazol creme, kun je ook voor een Clotrimazol tablet kiezen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om voor de Clotrimazol capsule te kiezen, deze capsules zijn voor inwendig gebruik. Deze capsules zijn zacht en vormen zich naar het lichaam. Deze capsules kunnen ’s nachts worden ingebracht, waardoor je er overdag geen last van hebt. Jeuk en afscheiding zal door een behandeling met Clotrimazol moeten verdwijnen. Normaal gesproken is een behandeling afdoende om van een vaginale schimmel infectie af te komen. Met deze behandeling doodt je de schimmels, waarna de klachten zouden moeten verdwijnen. Mocht dit niet het geval zijn, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Je kunt Clotrimazol onder andere bij de Kruidvat en de Etos kopen. Als je het niet prettig vind om dit in een winkel te gaan kopen, kun je er ook voor kiezen om dit, zonder recept, online te bestellen. Als je jouw schimmelinfectie hebt behandeld met Clotrimazol en de infectie is nog niet verdwenen, raadpleeg dan wel altijd je huisarts. Ook als je twijfelt over welk product je het beste kunt kiezen voor je aandoening, is het inwinnen van advies bij een arts altijd aan te raden. Lees voor het gebruik goed de Clotrimazol bijsluiter. Clotrimazol bijwerkingen zijn hierop te lezen.

Een vaginale schimmelinfectie zou je kunnen herkennen aan onder andere een pijnlijk, gezwollen slijmvlies van de vagina. Dit slijmvlies kan ook rood zijn. Ook kun je deze schimmelinfectie herkennen aan de jeuk die je aan de vagina hebt. Witte vaginale afscheiding komt ook veel voor bij dit soort infecties, te herkennen aan de reukloze, yoghurtachtige vorm. Daarnaast is een vaginale schimmelinfectie ook te herkennen aan een branderig gevoel dat je bij het vrijen en plassen hebt.
Als je antibiotica gebruikt, is de kans groter dat je een schimmelinfectie oploopt. Dat geldt ook voor vrouwen die een hogere oestroegeenspiegel hebben, dit komt voor bij vrouwen die de pil slikken en vrouwen die zwanger zijn. Je hebt ook een grotere kans op een vaginale schimmelinfectie als je jezelf te vaak met zeep wast. Dit zorgt ervoor dat je het beschermlaagje er als het ware afwast, waardoor schimmelinfecties vrij spel krijgen. Vrouwen met een verminderde weerstand, hebben ook meer kans op een vaginale schimmelinfectie. Dat geldt ook voor vrouwen met diabetes.
Seksueel contact komt zelden voor als oorzaak voor een schimmelinfectie. Het is wel zo dat als een vrouw niet vochtig genoeg is tijdens het vrijen, er beschadigingen kunnen ontstaan aan de vaginawand. Een gevolg hiervan kan onevenwicht in de vaginale flora zijn, waardoor schimmels hun kans schoon zien om te gaan groeien. Dit kan leiden tot een vaginale schimmelinfectie. Voldoende voorspel is een manier om ervoor te zorgen dat je vochtig genoeg bent tijdens het vrijen. Als hulpmiddel kan hier ook glijmiddel voor worden gebruikt.

Een vaginale schimmelinfectie is geen seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt dus gewoon seks hebben als je een vaginale schimmel hebt. Het is echter wel zo dat je vagina waarschijnlijk branderig en pijnlijk aanvoelt, waardoor je jezelf af moet vragen hoe fijn seks is met een schimmelinfectie. Zorg er in ieder geval voor dat je vochtig genoeg bent voordat je gaat vrijen als je een schimmelinfectie hebt. Ben je namelijk niet vochtig genoeg, dan kan het slijmvlies van je vagina (nog meer) beschadigd raken, waardoor je schimmelinfectie alleen maar toeneemt. Kijk ook uit met voorbehoedsmiddelen als je een schimmelinfectie hebt, producten die worden gebruikt om schimmelinfecties tegen te gaan, kunnen het rubber van een condoom aantasten. Orale seks is niet aan te raden als je een vaginale schimmelinfectie hebt. Je partner kan hierdoor de schimmel in zijn/haar mond krijgen.

In algemene zin kun je een vaginale schimmelinfectie het beste voorkomen door het slijmvlies van je vagina zoveel mogelijk te ontzien. Door de natuurlijke toestand niet te verstoren en de eigen flora zijn werk te laten doen, heb je feitelijk de minste kans op een schimmelinfectie. Je kunt vaginale schimmel ook voorkomen door niet te vaak met zeep te wassen. Als je de schaamstreek afspoelt met lauwwarm water, is dit eigenlijk al voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt namelijk zichzelf. Als je naar het toilet gaat, veeg dan de schaamstreek altijd van voor naar achteren af. Hou je van zwemmen? Loop dan nooit te lang rond in natte zwemkleding. Ook is het belangrijk om op het vrijen te letten. Als je dit namelijk doet, zonder dat je opgewonden bent, kan dit leiden tot beschadiging van het slijmvlies. Je zou er in dit geval voor kunnen kiezen om een glijmiddel te gebruiken, waardoor dit slijmvlies niet beschadigd kan raken. Ook kun je meer tijd besteden aan het voorspel, waardoor je vochtiger bent voordat je gaat vrijen. Het dragen van inlegkruisjes en strak ondergoed, kan er ook toe lijden dat je beschadigingen oploopt, wat kan leiden tot schimmelinfectie. Kies altijd voor katoenen ondergoed wat goed ademt. Als je het niet snel koud hebt, kun je er ook voor kiezen om ’s nachts naakt te slapen, hiermee kan je vagina goed luchten en heb je minder snel kans op vaginale schimmelinfectie. Op het moment dat je een vaginale schimmelinfectie hebt, gebruik dan geen tampons, dit kan zorgen voor nog meer problemen.

Clotrimazol bestellen

InfectieNaam productPrijsActie
Huidschimmel, voetschimmelTeva Clotrimazol 10 Mg/g Creme 20g€5,59
Bekijken
Huidschimmel, voetschimmelMylan Clotrimazol Hydrofiele Crème 10 20g€6,77Bekijken

Andere medicijnen

Itraconazol

Lamisil

Miconazol